Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wystosowała do rządu apel w sprawie uruchomienia ogródków gastronomicznych od 1 maja 2021 roku.
Sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) Sławomir Grzyb poinformował, że otwarcie ogródków pozwoli bezpiecznie wrócić restauracjom do działalności:
– Na wolnym powietrzu nie ma czego wietrzyć, a branże zamknięte muszą wrócić do pracy.
Przypomnijmy, że branża gastronomiczna apelowała o obniżkę VAT w gastronomii do jednej stawki 5 proc. Taki pomysł rozważał rząd, ale jak poinformowało niedawno ministerstwo, ostatecznie wycofał się z tego. Sekretarz generalny IGGP:
Ministerstwo finansów twierdzi, że to by kosztowało 1,4 mld rocznie, i dlatego nie chce pomóc w takiej kwocie gastronomii.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej domaga się ponadto umorzenia wszelkich danin publicznych dla branż zamkniętych za okres zamknięcia. Chodzi o daniny na rzecz ZUS, CIT, PIT oraz wszelkich danin lokalnych: jak podatki od nieruchomości, koncesje alkoholowe czy opłaty za ogródki.
Zobacz też: Jak urządzić ogródek w restauracji
Sławomir Grzyb mówi o pozwie zbiorowym przeciwko Skarbowi Państwa:
Odpowiedzią na brak pomocy ze strony rządu będzie nasz pozew zbiorowy przeciw Skarbowi Państwa złożony po zakończeniu lockdownu, do którego chce przystąpić aktualnie przystąpić 470 firm.
Przypomnijmy, że z powodu lockdownu, restauracje mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos lub z dowozem do klienta.
Zobacz też: Jak otworzyć ogródek piwny – zezwolenia i wymagania
[…] że otwarcia restauracji już od 1 maja domagała się Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej – […]