Aktualności gastronomiczne

Restauratorzy chcą otwarcia ogródków gastronomicznych od 1 maja i grożą pozwem

restauracja ogrodek gastronomiczny1

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wystosowała do rządu apel w sprawie uruchomienia ogródków gastronomicznych od 1 maja 2021 roku.

Sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) Sławomir Grzyb poinformował, że otwarcie ogródków pozwoli bezpiecznie wrócić restauracjom do działalności:

– Na wolnym powietrzu nie ma czego wietrzyć, a branże zamknięte muszą wrócić do pracy.

Przypomnijmy, że branża gastronomiczna apelowała o obniżkę VAT w gastronomii do jednej stawki 5 proc. Taki pomysł rozważał rząd, ale jak poinformowało niedawno ministerstwo, ostatecznie wycofał się z tego. Sekretarz generalny IGGP:

Ministerstwo finansów twierdzi, że to by kosztowało 1,4 mld rocznie, i dlatego nie chce pomóc w takiej kwocie gastronomii.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej domaga się ponadto umorzenia wszelkich danin publicznych dla branż zamkniętych za okres zamknięcia. Chodzi o daniny na rzecz ZUS, CIT, PIT oraz wszelkich danin lokalnych: jak podatki od nieruchomości, koncesje alkoholowe czy opłaty za ogródki.

Zobacz też: Jak urządzić ogródek w restauracji

Sławomir Grzyb mówi o pozwie zbiorowym przeciwko Skarbowi Państwa:

Odpowiedzią na brak pomocy ze strony rządu będzie nasz pozew zbiorowy przeciw Skarbowi Państwa złożony po zakończeniu lockdownu, do którego chce przystąpić aktualnie przystąpić 470 firm.

Przypomnijmy, że z powodu lockdownu, restauracje mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos lub z dowozem do klienta.

Zobacz też: Jak otworzyć ogródek piwny – zezwolenia i wymagania

Oceń
[Głosów: 1 Ocena: 5]

komentarz

Call Now Button