Aktualności gastronomiczne Porady zakupowe

Wyposażenie kuchni w restauracji i małej gastronomii

wyposażenie kuchni w restauracji

Koszty wyposażenia kuchni i to, co do niej zakupisz zależy oczywiście od tego, jaki typ lokalu chcesz otworzyć. 

Wyposażenie kuchni w restauracji

Koszt wyposażenia kuchni w restauracji zależy od jej wielkości i tego, jakie dania zamierza się przygotowywać. Są pewne standardy, czyli urządzenia must-to-be, a ich ceny są mocno uzależnione od źródła i jakości wykonania.

Duża kuchnia z prawdziwego zdarzenia, od sprawdzonych producentów to wydatek rzędu kilkuset tysięcy złotych. Oczywiście istnieje mnóstwo sposobności, aby te koszty obniżyć.

W wyliczeniach pomijamy koszty przystosowania kuchni wraz z zakupem urządzeń wodno-kanalizacyjnych i wentylacyjnych oraz koszty zakupu produktów i półproduktów.

Poniżej znajduje się tabelka z poszczególnymi wydatkami na wyposażenie kuchni w restauracji i kwotą zakupu. Aby ułatwić ich znalezienie i sprawdzenie aktualnych cen, dodane zostały linki do Ceneo. Sprawdź specyfikację techniczną i opinię o produktach. Podane cenny są orientacyjne.

Zakupiony produkt Cena za używany
Cena za nowy
Zobacz na Ceneo
Oświetlenie 200zł 800zł Zobacz produkt
Zamrażarka
400zł 3000zł Zobacz produkt
Kuchenka
1500zł 8000zł Zobacz produkt
Chłodziarko-zamrażarka 1000zł 5000zł Zobacz produkt
Meble do kuchni
800zł 8000zł Zobacz produkt
Formy do ciast 200zł 700zł Zobacz produkt
Mikrofalówka 400zł 800zł Zobacz produkt
Płyta indukcyjna 300zł 1500zł Zobacz produkt
Zastawa stołowa
300zł 2000zł Zobacz produkt
Naświetlacz do jaj 500zł 1500zł Zobacz produkt
Ubiór dla kucharzy 500zł
Deski do krojenia HACCP
500zł Zobacz produkt
Komplet garnków
500 4000zł Zobacz produkt
Inne narzędzia kuchenne
500zł Zobacz produkt
RAZEM 6100zł 36800zł

Wyposażenie kuchni w małej gastronomii

Jeśli otwierasz mniejszy lokal, nie musisz wówczas kupować pieca konwekcyjnego, płyty indukcyjnej, naświetlacza do jaj i grilla – wystarczy mikrofalówka. Niepotrzebne są również talerze i sztućce. Na starcie zaoszczędzisz sporo gotówki.

  • Do produkcji burgerów i hamburgerów przyda się grill (od 250zł).
  • Do wypieków (np. fornetti, tarty, bułki) przyda się piec indukcyjny (nowy od 1200zł).
  • Płyta indukcyjna sprawdzi się, jeśli chcesz przygotowywać czekolady na gorąco (choć niektóre ekspresy mają taką opcję) lub podawać dania, których produkty wymagają ugotowania.
  • Wykorzystanie jajek wymaga posiadania naświetlacza. Używane można dostać już za 300zł.

Lodówka jest niezbędna, osobna zamrażarka również się przyda. W obu przypadkach można je kupić używane.

Meble kuchenne możesz kupić na dowolnym serwisie ogłoszeniowym. Ważne, aby spełniały normy Sanepidu. Warto szukać miejsca, gdzie funkcjonował podobny lokal i spróbować skontaktować się z poprzednikiem w celu odkupienia mebli.

Talerze i sztućce możesz zamienić na jednorazowe miseczki lub lepiej wyglądające kartonowe/drewniane podkładki wyłożone papierem.

Skąd wziąć pieniądze na wyposażenie kuchni?

Jeśli szukasz finansowania zakupu sprzętu do lokalu, to możesz skorzystać z trzech możliwości:

  1. Dotacja z UE lub UP
    Obecnie dotacje można pozyskać z Urzędu Pracy lub z Unii Europejskiej (w konkursach).
  2. Kredyt gotówkowy
    Jako alternatywę możesz rozważyć kredyt dla firm działających minimum rok z NEST Banku. Kwota jest spora, bo aż do 550.000 zł. Wypełnij wniosek online (podajesz tylko imię i nazwisko, kod pocztowy i nr telefonu) i zaczekaj na telefon od konsultanta. Wypytaj go o wszystko, to nic nie kosztuje.
  3. Leasing
    Oprócz dotacji z UE i kredytu gotówkowego, do zakupu wyposażenia gastronomii możesz wykorzystać leasing. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej możliwości wypełnij wniosek online i wypytaj o wszystko doradcę.

Pomoc przy wyposażeniu lokalu

Jeśli szukasz profesjonalnej pomocy przy wyposażeniu kuchni w restauracji lub w małej gastronomii, to skontaktuj się z nami:

Infolinia: 57 607 31 77

Wypełnij formularz kontaktowy

    Imię i nazwisko

    Jaki lokal otwierasz/prowadzisz

    Budżet na wyposażenie

    Miasto gdzie znajduje się lokal

    E-mail

    Nr telefonu

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji pomocy w ramach powyższego zapytania, zgodnie z Polityką Prywatności. Wiem, że zgodę tą mogę w każdej chwili wycofać.

    Chcę otrzymywać newsletter z artykułami pomocnymi dla branży gastronomicznej

    Oceń
    [Głosów: 4 Ocena: 3.3]
    Call Now Button