Aktualności gastronomiczne

5 zasad BHP w gastronomii

zasady bhp w gastronomii

Lokale gastronomiczne muszą spełniać szereg wymogów związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy. Każde nieprawidłowości mogą spotkać się z surowymi konsekwencjami w przypadku wizyty Sanepidu. Cały katalog zasad dla gastronomii obejmuje przynajmniej kilkadziesiąt przepisów. My postaramy się wymienić 5 najważniejszych zasad, w których zawarta jest istota prawidłowo funkcjonującej restauracji.

1. Odpowiednio przygotowana kadra

tępie należy zadbać o odpowiednie przeszkolenie pracowników. Wszyscy pracownicy restauracji muszą przebyć podstawowe szkolenie z zakresu BHP, a także pierwszej pomocy. Do tego dochodzi konieczność przedstawienia ważnych badań w książeczce sanitarno-epidemiologicznej.

Restauracje powinny stale inwestować w swoją kadrę, zwłaszcza, że w branży gastronomicznej coraz trudniej o ręce do pracy. Warto zatem zatroszczyć się o okresowe szkolenia, które pozwolą podnieść kwalifikacje, a także świadomość pracowników na temat branży gastronomicznej. W aspekcie odpowiedniego przygotowania kadry wymienić należy także zakup odpowiedniej odzieży roboczej i ochronnej.

2. Duży nacisk na czystość

Być może kojarzysz słynny program kulinarny “Kuchenne Rewolucje”. Bolączką wielu restauracji pojawiających się w tym programie jest brud i zaniedbanie miejsca pracy. To jeden z najpoważniejszych grzechów każdej restauracji.

Brud wpływa na zapach, obniża jakość jedzenia, a nawet może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, co dla każdej szanującej się restauracji jest niedopuszczalne. Jedyną receptą jest systematyczne sprzątanie już od pierwszego dnia. Nie należy dopuścić do gromadzenia się zabrudzeń, gdyż wtedy doprowadzenie kuchni do ładu staje się dużo trudniejsze.

3. Szkolenia z lepszej organizacji pracy

Obsługa wielu klientów w krótkim czasie wymaga nie lada umiejętności i sprawnego działania. Pracownicy nie muszą jednak uwijać się jak mrówki w mrowisku, jeśli tylko zadbamy o prawidłową organizację pracy.

Czy to plac budowy, czy restauracja, najwięcej czasu traci się zawsze na szukanie narzędzi. Do tego dochodzi zamęt i brak odpowiedniej komunikacji, co prowadzi do niepotrzebnych nerwów. Szkolenie z organizacji pracy może znacznie podnieść tempo oraz jakość obsługi klientów w Twoim lokalu.

4. Prawidłowe przechowywanie żywności

Niezwykle istotnym czynnikiem w każdej restauracji jest prawidłowe przechowywanie żywności. Produkty mają swoje określone wymagania względem temperatury, która decyduje o tym, ile czasu można magazynować dany produkt. Od umiejętnego przechowywania jedzenia zależy jakość potraw.

Jedną z najważniejszych zasad BHP w lokalu gastronomicznym jest systematyczne sprawdzanie terminów ważności. W ten sposób można ograniczyć problem wyrzucania przeterminowanego jedzenia. Jeśli jednak do tego dojdzie, takie jedzenie należy bezwzględnie wyrzucić.

5. Staranny dobór środków czystości

Ta zasada jest poniekąd powiązana z z punktem drugim. Warto pogłębić swoją wiedzę na temat dostępnych środków czystości, aby dowiedzieć się o konsekwencjach stosowania silnych i szkodliwych detergentów.

W lokalach gastronomicznych powinno się stosować środki czystości z atestami, które dopuszczają ich stosowanie do powierzchni, które będą miały kontakt z żywnością. Coraz więcej lokali stawia na ekologiczne środki czystości, takie jak chociażby sól kwasu borowego. Szczególną uwagę należy zachować zwłaszcza w doborze płynów do naczyń czy środków do czyszczenia piekarnika.

Oceń
[Głosów: 2 Ocena: 5]
Call Now Button