Aktualności gastronomiczne Porady zakupowe

Co i za ile kupić do baru w restauracji?

bar w restauracji

Największym kosztem w wyposażaniu baru jest… sam bar. Być może uda Ci się uniknąć jego budowy, o ile poprzedni właściciel zostawił Ci go “w spadku”.

Tabelka z poszczególnymi wydatkami i kwotą zakupu. Aby ułatwić ich znalezienie i sprawdzenie aktualnych cen, dodane zostały linki do Ceneo. Sprawdź specyfikację techniczną i opinię o produktach. Podane cenny są orientacyjne.

Zakupiony produkt Cena za używany
Cena za nowy
Zobacz na Ceneo
Oświetlenie nad bar 200zł 600zł Zobacz produkt
Hokery barowe (3szt)
300zł 600zł Zobacz produkt
Ekspres ciśnieniowy 2900zł 8000zł Zobacz produkt
Młynek do kawy 700zł 2500zł Zobacz produkt
Meble barowe 600zł 1200zł
Zastawa do herbaty 350zł 700zł Zobacz produkt
Szkło do alkoholi 400zł 800zł Zobacz produkt
Kasa fiskalna 1200zł
Witryna chłodnicza 1000zł 3000zł Zobacz produkt
Mała witrynka 220zł 600zł Zobacz produkt
Chłodziarka do piwa wraz z oprzyrządowaniem 900zł 3000zł
Kostkarka do lodu 300zł 800zł Zobacz produkt
Zestaw barmański 180zł 500zł Zobacz produkt
Kruszarka do lodu 100zł 400zł Zobacz produkt
RAZEM 8150zł 16700zł

Jak obniżyć koszt wyposażenia baru

Pamiętaj, że wyposażając bar w urządzenia, zaproś do siebie przedstawicieli handlowych sprzedających piwa, napoje i kawę. Duże firmy użyczają wiele sprzętów w zamian za zakup ich produktów:

  • Browary zapewniają sprzęt do lania piwa (oszczędność ok. 1000zł za używany), kufle, myjki do kufli, ociekacz, podstawki, elementy reklamowe, czasami chłodziarkę i stoliki, a jeśli masz ogródek to parasole.
  • Producenci napojów bezalkoholowych udostępniają chłodziarkę, szklanki i materiały reklamowe.
  • Producent mocnych alkoholi użycza kieliszki, ociekacz i materiały reklamowe.
  • Producent kawy wydzierżawia ekspres z młynkiem, filiżanki i materiały reklamowe.
  • U każdego z powyższych można się starać do dofinansowanie szyldu przed lokal. Oczywiście w zamian za logo producenta na reklamie.

Wyposażenie baru – na co uważać

Decydujesz jak ma wyglądać Twój lokal, dlatego uważaj na pułapki! Jeśli chcesz mieć różne rodzaje piwa, to nie podpisuj umowy na wyłączność z jednym producentem. Jeśli otwierasz knajpę daleko od miasta wojewódzkiego, to mniejsze browary nie dadzą tego, co duże. Po prostu im się to nie opłaca. Piwa również nie przywiozą – będziesz trzeba jeździć po nie albo podpisać umowę z hurtownią. Hurtownie mają minima logistyczne.

O ile w przypadku browarów można liczyć na współpracę nawet z kilkoma na raz, to z producentami napojów bezalkoholowych i alkoholi mocnych już nie jest tak łatwo. Jeśli chcesz dostać chłodziarkę z Coca-coli i niższe ceny na jej produkty, to nie ma szans aby mieć w ofercie Pepsi lub Fritz-Kolę (i na odwrót).

Najbardziej zgubne jest wejście we współpracę z producentem kawy. No chyba, że zamierza się otworzyć typową kawiarnię – wówczas można podpisać umowę z Tchibo, Lavazzą czy Illy i nie obawiać się o skutki. Natomiast jeśli kawa będzie tylko dodatkiem do oferty (piwo zawsze wyprze kawę), to współpraca może okazać się zgubna. Producent udostępnia ekspress i zastawę, ale pod warunkiem kupowania kaw. I tu jest pies pogrzebany.

Skąd wziąć pieniądze na wyposażenie gastronomii?

Jeśli szukasz finansowania zakupu sprzętu do lokalu, to możesz skorzystać z trzech możliwości:

  1. Dotacja z UE lub UP
    Obecnie dotacje można pozyskać z Urzędu Pracy lub z Unii Europejskiej (w konkursach).
  2. Kredyt gotówkowy
    Jako alternatywę możesz rozważyć kredyt dla firm działających minimum rok z NEST Banku. Kwota jest spora, bo aż do 550.000 zł. Wypełnij wniosek online (podajesz tylko imię i nazwisko, kod pocztowy i nr telefonu) i zaczekaj na telefon od konsultanta. Wypytaj go o wszystko, to nic nie kosztuje.
  3. Leasing
    Oprócz dotacji z UE i kredytu gotówkowego, do zakupu wyposażenia gastronomii możesz wykorzystać leasing. Aby dowiedzieć się więcej na temat tej możliwości wypełnij wniosek online i wypytaj o wszystko doradcę.

Zamów wyposażenie baru

Jeśli szukasz profesjonalnej pomocy przy wyposażeniu baru, to skontaktuj się z nami:

Infolinia: 57 607 31 77

W ciągu 48h skontaktuje się z Tobą specjalista, który przedstawi ofertę wyposażenia baru dopasowaną do Twoich potrzeb i możliwości.

Wypełnij formularz kontaktowy

    Imię i nazwisko

    Jaki lokal otwierasz/prowadzisz

    Budżet na wyposażenie

    Miasto gdzie znajduje się lokal

    E-mail

    Nr telefonu

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji pomocy w ramach powyższego zapytania, zgodnie z Polityką Prywatności. Wiem, że zgodę tą mogę w każdej chwili wycofać.

    Chcę otrzymywać newsletter z artykułami pomocnymi dla branży gastronomicznej

    Oceń
    [Głosów: 1 Ocena: 5]
    Call Now Button