Food cost to jeden z najważniejszych wskaźników finansowych w gastronomii. Określa, jaka część przychodu z sprzedaży jest przeznaczana na zakup składników do przygotowania potraw. Im niższy food cost, tym większa jest marża zysku.
Jak obliczyć food cost?
Food cost oblicza się w procentach, jako stosunek kosztu składników do przychodu z sprzedaży. Wzór na obliczenie food costu to:
food cost = (koszt składników / przychodu z sprzedaży) * 100%
Dokładny opis jak obliczać food cost w gastronomii można też znaleźć na stronie jakobliczycfoodcost.pl
Jakie składniki uwzględnić w food cost?
W food cost należy uwzględnić wszystkie składniki, które są używane do przygotowania danego dania. Obejmuje to zarówno produkty spożywcze, jak i półprodukty, dodatki i przyprawy. Nie uwzględnia się natomiast kosztów takich jak:
- energia,
- woda,
- gaz,
- ogrzewanie,
- utrzymanie lokalu,
- wynagrodzenia pracowników,
- koszty marketingu i reklamy.
Jak obniżyć food cost?
Istnieje wiele sposobów na obniżenie food costu. Oto kilka wskazówek:
- Dobór odpowiednich dostawców. Warto współpracować z dostawcami, którzy oferują konkurencyjne ceny.
- Zakup produktów w hurtowych ilościach. Pozwala to na uzyskanie rabatów.
- Optymalizacja receptur. Należy unikać marnotrawstwa żywności i stosować się do sprawdzonych receptur.
- Właściwe przechowywanie żywności. Umożliwi to zachowanie jej świeżości i uniknięcie zepsucia.
- Monitorowanie food costu. Regularne obliczanie food costu pozwoli na identyfikację obszarów, w których można go obniżyć.
Food cost to ważny wskaźnik, który pozwala na kontrolę kosztów i poprawę rentowności gastronomicznego biznesu. Regularne obliczanie food costu i podejmowanie działań mających na celu jego obniżenie może przyczynić się do zwiększenia zysków.
Darmowy kalkulator Food Cost Excel
Jeżeli chcesz obliczać food cost samodzielnie w swojej restauracji najlepiej pobrać bezpłatny kalkulator food cost w pliku excel, dostępny na stronie jakobliczycfoodcost.pl
Dzięki niemu w prosty sposób możesz kontrolować ceny i wydatki w swojej restauracji.
Artykuł sponsorowany