Sprawdź kiedy zostaną otwarte restauracje i ogródki gastronomiczne oraz jakie są zasady sanitarne otwarcia lokali gastronomicznych.
15 maja wchodzi w życie luzowanie obostrzeń, na podstawie których restauratorzy mogą przyjmować gości w ogródkach gastronomicznych. Do tej pory możliwe było wydawanie dań z odbiorem lub jedzenie na dowóz.
Poluzowanie obostrzeń wynika z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie 8 maja 2021 r.
Od kiedy otwarte restauracje?
Od 15 maja do 28 maja restauracje i inne lokale gastronomiczne mogą zaprosić gości do swoich ogródków gastronomicznych na świeżym powietrzu. Od 28 maja restauracje będą mogły przyjmować gości także wewnątrz lokalu.
Ponadto od 28 maja będzie możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej wewnątrz restauracji. Limit osób to 50. Tego typu wydarzenia będą mogły odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym.
Przypomnijmy, że otwarcia restauracji już od 1 maja domagała się Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej – bezskutecznie.
W związku z tym przedsiębiorcy muszą być przygotowani na wzmożone kontrole Sanepidu. Sanepid będzie weryfikował przestrzeganie nałożonych obostrzeń i zasad otwarcia lokalu gastronomicznego.
Aby ułatwić otwarcie restauracji przedstawiamy spis zasad i czynności, które trzeba wykonać otwierając lokal dla gości.
Zasady otwarcia restauracji
Na mocy rozporządzenia, goście będą mogli zajmować co drugi stolik. Odległość pomiędzy stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m. Rozwiązanie dopuszcza również postawienie przegrody między stolikami o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.
Dla gości muszą być udostępnione środki dezynfekujące.
Właściciel restauracji musi zadbać o dezynfekcję powierzchni, które nie są zajęte w danej chwili przez klientów. Blaty, stoliki, i inne, z wyłączeniem podłogi, powinny być regularnie dezynfekowane, nie rzadziej niż raz na 15 minut, a miejsca zdezynfekowane powinny być oznaczone.
Należy również zadbać o utrzymaniu dystansu klientów oczekujących w kolejce.
Przeczytaj również: Plastik w gastronomii tylko do 3 lipca 2021?
Jeżeli w lokalu jest samoobsługowy bar sałatkowy, bufet i inne stanowiska do samodzielnego nakładania pożywienia, powinien go obsługiwać dedykowany pracownik.
Zasady do przestrzegania w toaletach mówią o zasadach mycia rąk. Muszą się tam znaleźć opisy zdejmowania i zakładania maseczek oraz zachowania przy kichaniu. Należy również pamiętać, że zakazane są suszarki automatyczne.