1 stycznia na terenie Unii Europejskiej wszedł w życie zakaz wprowadzania na rynek jednorazowych plastikowych produktów. Co to oznacza dla gastronomii?
Dyrektywa Plastikowa (The Single-Use Plastics Directive) to szereg przepisów, które mają zmniejszyć wykorzystywanie plastiku na terenie UE. Co to oznacza dla gastronomii?
Do 3 lipca 2021 roku można podawać gościom jedzenie na plastikowym talerzy czy kubku jedynie wówczas, gdy zalega na magazynie. Po 3 lipca 2021 roku nie będzie można używać:
- jednorazowych sztućców (widelce, noże, łyżki, pałeczki),
- plastikowych talerzyków,
- słomek i mieszadełek z plastiku,
- styropianowe kubki,
- opakowania z tworzyw sztucznych.
Od 2025 roku zostaną wprowadzone następne obostrzenia i zakazy. Dla gastronomii istotny będzie fakt, że nakrętki i wieczka plastikowe będzie można wprowadzić do obrotu tylko pod warunkiem, że będą one przymocowane na stałe do butelek i pojemników.
Alternatywą dla plastiku są ekologiczne opakowania na żywność i napoje. Niektóre restauracje już wprowadziły u siebie zmiany. Zobacz, gdzie możesz kupić ekologiczne produkty do gastronomii i ile będzie kosztowała zmiana: LINK