Aktualności gastronomiczne

Plastik w gastronomii tylko do 3 lipca 2021 roku?

plastik w gastronomii

1 stycznia na terenie Unii Europejskiej wszedł w życie zakaz wprowadzania na rynek jednorazowych plastikowych produktów. Co to oznacza dla gastronomii?

Dyrektywa Plastikowa (The Single-Use Plastics Directive) to szereg przepisów, które mają zmniejszyć wykorzystywanie plastiku na terenie UE. Co to oznacza dla gastronomii?

Do 3 lipca 2021 roku można podawać gościom jedzenie na plastikowym talerzy czy kubku jedynie wówczas, gdy zalega na magazynie. Po 3 lipca 2021 roku nie będzie można używać:

  • jednorazowych sztućców (widelce, noże, łyżki, pałeczki),
  • plastikowych talerzyków,
  • słomek i mieszadełek z plastiku,
  • styropianowe kubki,
  • opakowania z tworzyw sztucznych.

Od 2025 roku zostaną wprowadzone następne obostrzenia i zakazy. Dla gastronomii istotny będzie fakt, że nakrętki i wieczka plastikowe będzie można wprowadzić do obrotu tylko pod warunkiem, że będą one przymocowane na stałe do butelek i pojemników.

Alternatywą dla plastiku są ekologiczne opakowania na żywność i napoje. Niektóre restauracje już wprowadziły u siebie zmiany. Zobacz, gdzie możesz kupić ekologiczne produkty do gastronomii i ile będzie kosztowała zmiana: LINK

[Głosów: 1   Average: 5/5]
Call Now Button