Położenie lokalu, finanse i wyposażenie
Podstawową kwestią podczas zakładania lokalu są oczywiście finanse. To od nich zależy, na jaki sprzęt oraz wyposażenie będzie można sobie pozwolić. Urządzenia i wszelkie niezbędne sprzęty to kosztowna inwestycja, ale konieczna, jeżeli chce prowadzić się zakład gastronomiczny. Na szczęście zawsze można skorzystać ze specjalnych kredytów czy dofinansowań lub wypożyczyć sprzęt do czasu, aż nie zakupi się własnego. Następnym krokiem będzie wybór lokalizacji. Im bliżej centrum, tym ceny za kupno lub wynajem pomieszczenia będą droższe. Dlatego warto zastanowić się, czy nie lepiej ulokować restaurację na obrzeżach, ale za to w pobliżu licznie zamieszkałego osiedla. Pozwoli to zminimalizować koszty i zaoszczędzić pieniądze, które można zainwestować w lepszy sprzęt.
Warunki techniczne lokalu gastronomicznego
Przystosowanie miejsca pod oferowane usługi jest ściśle związane z profilem lokalu, ale pewne warunki techniczne muszą zostać spełnione wszędzie. Poza meblami, urządzeniami i maszynami w lokalu gastronomicznym powinny znaleźć się: umywalka do mycia rąk (z zimną i ciepłą wodą) razem z mydłem i ręcznikami papierowymi lub suszarką do rąk, odzież oraz obuwie robocze, sprzęt czyszczący do wyposażenia oraz pomieszczeń, środki do mycia i dezynsekcji, szatnia (lub inne wydzielone miejsce) na odzież roboczą i zlewozmywak dwukomorowy z ciepłą i zimną wodą. Sporym ułatwieniem dla właścicieli jest możliwość zakupienia wszystkich tych niezbędnych sprzętów w sieci np. w sklepie internetowym Horeca-24.pl, który specjalizuje się w sprzedaży wyposażenia dla lokalów gastronomicznych.
Zakładanie lokalu gastronomicznego
Gdy już powstanie biznesplan oraz odłożone zostaną środki na kupno lub wynajem pomieszczenia pod lokal, następnym krokiem powinna być jego rejestracja we wszelkich urzędach. Najpierw trzeba zgłosić się do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), potem złożyć dokumenty w ZUS-ie oraz Urzędzie Skarbowym, a na koniec zadbać jeszcze o wnioski w Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej. Ilość formalności może początkowo przytłaczać, ale bez tego nasz lokal nie będzie mógł rozpocząć swojej działalności. Co więcej, warto też zawczasu postarać się o koncesję, o ile w planach jest sprzedaż alkoholu oraz inne pozwolenia (m.in. na publiczne odtwarzanie muzyki czy filmów).
artykuł sponsorowany
Zostaw komentarz