Temperatura to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na jakość i trwałość produktów gastronomicznych we wszystkich fazach jego wytwarzania i dystrybucji. Jej niewłaściwa wartość odpowiada za przebieg procesów składających się na bezpieczeństwo żywności. Dlatego też, tak istotną sprawą jest dobór właściwego przyrządu pomiarowego. W ofercie przyrządów pomiarowych Testo dla branży gastronomicznej, znajdziecie Państwo precyzyjne i trwałe narzędzia codziennej pracy, spełniające wymagania HACCP.
Rozwiązania pomiarowe Testo gwarantują bezpieczeństwo na całym “łańcuchu chłodniczym” w branży gastronomicznej, począwszy od przyjęcia towaru, przechowywania, przygotowania i podawania gotowych produktów. Nasze termometry i rejestratory należą do standardowego wyposażenia w gastronomii. W zależności od aplikacji proponujemy odpowiednie modele, tak więc bardzo łatwo znaleźć odpowiedni przyrząd pomiarowy dla konkretnych potrzeb.
Więcej o bezpieczeństwie żywności>>
Kontrola temperatury podczas przyjęcia towarów.
Podczas przyjęcia towarów odbiorca bierze odpowiedzialność za produkty spożywcze, dlatego też kontrola temperatury powinna być wykonana za pomocą pomiaru punktowego. Niezmiernie ważna jest łatwa obsługa i precyzyjne wyniki.
Termometr testo 104-IR
- Szybki pomiar bezkontaktowym czujnikiem na podczerwień
- Pomiar kontaktowy za pomocą sondy penetracyjnej
- Możliwość złożenia sondy pomiarowej zaraz po zakończeniu pracy – mieści się w każdej kieszeni
Termometr testo 926
- Szybki i dokładny pomiar temperatury
- Opcjonalny futerał ochronny Top Safe czyni przyrząd odpornym na zabrudzenia i dzięki temu jest on idealny do zastosowań w wielkich kuchniach
- Odczyty wartości minimalnych i maksymalnych, które mogą być wydrukowane za pośrednictwem drukarki Testo.
Kontrola temperatury podczas magazynowania produktów spożywczych.
Monitorowanie warunków otoczenia podczas przechowywania żywności jest niezwykle istotne dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów spożywczych. Temperatura i wilgotność powinny być mierzone i udokumentowane automatycznie. W przypadku naruszenia wartości granicznych natychmiast powinien uruchomić się alarm SMS lub e-mail.
System rejestratorów WLAN testo Saveris 2
- Ciągły, automatyczny pomiar i dokumentacja temperatury i wilgotności
- Prosta integracja z bezprzewodową siecią lokalną LAN
- Zapisywanie wartości pomiarowych w rejestratorze danych oraz w Chmurze Testo
- Bezpieczny dostęp do danych z dowolnego miejsca przez smartfon, tablet lub PC
- Alarmy SMS-em lub przez e-mail
Kontrola temperatury podczas przygotowywania i podawania posiłków.
W celu zapewnienia, że serwowane potrawy są najwyższej jakości i bezpieczne dla klientów należy monitorować ich temperaturę podczas przygotowywania i podawania.
Przyrządy do pomiaru temperatury wewnątrz produktów spożywczych zgodne z normą (HACCP/ EN 13485) zapewniają niezawodny pomiar temperatury żywności.
Wodoodporny termometr do żywności (IP67) testo 108.
- zakres pomiarowy: -50…+300°C
- możliwość podłączenia termopar typu T i K
- szybki, łatwy i dokładny pomiar temperatury
Termometr testo 103
- Szybki pomiar
- Stopień ochrony IP55
- Praktyczny mechanizm składania sondy – zmieści się w każdej kieszeni
- Łatwy w obsłudze, wysoka dokładność pomiarów
Wodoodporny termometr testo 104
- Składana sonda i obudowa z antypoślizgową gumową rękojeścią zapobiegającą wyślizgiwaniu się urządzenia z ręki
- Duży podświetlany wyświetlacz pozwalający na szybki i bezbłędny odczyt wartości pomiarowej
- Pomiary temperatury w każdej aplikacji dzięki solidnemu metalowemu złączu i długiej, wytrzymałej sondzie pomiarowej.
Kalibracja i serwis
Kalibracja przyrządów pomiarowych jest wymagana wszędzie tam gdzie mamy do czynienia z obszarami związanymi z jakością. Nawet najmniejszy błąd pomiarowy może mieć istotny wpływ na proces produkcyjny oraz zapewnienie jakości żywności.
Świadczymy usługi wzorcowania:
- termometrów elektrycznych i elektronicznych w zakresie (-20÷150) °C
- termohigrometrów i higrometrów w zakresie (10÷90)% wilg.wzg. przy temperaturze (10÷40) °C
- pirometrów (termometrów na podczerwień) w zakresie (-20÷150) °C
- termometrów z sondami do pomiaru temp. powierzchni w zakresie (-20÷250) °C
Zostaw komentarz