Aktualności gastronomiczne

Peklowana golonka zakazana w UE? Nie do końca

peklowana golonka zakazana

Dyrektywa UE ograniczająca możliwość peklowania mięsa nie jest nowością, ale dopiero od niedawna Inspekcja Handlowa zaczęła przestrzegać tego prawa.


Ostatnimi czasy zrobiło się głośno o zakazie sprzedaży peklowanej golonki. Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ teoretycznie peklowana golonka może być sprzedawana, ale marynata nie może zawierać zabronionych składników.

Ma to związek z dyrektywą UE z – UWAGA! – 4 czerwca 2014 roku. Mówi ona, że nie można stosować azotynów (azotyn sodu E250 to składnik soli peklowanej) do peklowania mięsa. Są wyjątki od tej reguły:

Na wniosek niektórych państw członkowskich lub przemysłu mięsnego zbadano stosowanie azotynów (E 249–250) jako konserwantów w określonych produktach tradycyjnych: lomo de cerdo adobado, pincho moruno, careta de cerdo adobada, costilla de cerdo adobada, Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, kiełbasa surowa biała, kiełbasa surowa metkaoraz tatar wołowy(danie tatarskie) i uznano, że należy dopuścić to zastosowanie.

Z powyższego wynika, że w Unii zabrakło polskiego lobbingu nadającego golonce status potrawy tradycyjnej i sprawa byłaby załatwiona.

Do wypracowania własnego zdania na sprawę należy tutaj dodać kilka informacji:

  • stosowanie azotynów (E249 i E250) jest niezdrowe,
  • powszechnie używany do peklowania azotyn sodu E250 jest rakotwórczy i silnie trujący w większej dawce,
  • wykluczenie azotynu sodu E250 z marynaty może z kolei spowodować zatrucie bakteriami chorobotwórczymi. Hamuje on rozwój niepożądanych mikroorganizmów w mięsie.
  • zamiennikiem „złego” azotynu sodu E250 jest „dobry” azotan sodu E251 (saletra),
  • dzienne „dozwolone” spożycie azotanu sodu E251 jest 50-krotnie większe niż azotynu sodu E250,
  • peklowanie azotanem sodu (saletrą) trwa o wiele dłużej niż azotynem sodu,
  • marketing i psychologia: mięso bez soli peklującej (azotyn sodu) ma kolor zielony, z solą – różowy. To pierwsze nie jest zepsute, ale wzbudza złe skojarzenia.

Reasumując, możliwe są trzy rozwiązania problemu golonki:

  1. lobbing w UE, uznanie golonki jako potrawy tradycyjnej i zmiana dyrektywy unijnej dopuszczającej stosowanie azotynu sodu E250 do peklowania golonki,
  2. zmiana składników marynaty,
  3. odgórne zalecenie rządu do Inspekcji Handlowej, aby wróciła do „przymykania oka” na golonkę.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Zostaw komentarz

Oceń książkę

Call Now Button