Jak otworzyć i z sukcesem prowadzić lokal gastronomiczny
Jeżeli chcesz prowadzić biznes gastronomiczny świadomie i z sukcesem – koniecznie sięgnij po tę książkę. Ten dwuczęściowy poradnik to kompendium wiedzy o zarządzaniu gastronomią, którego treścią jest wiedza oparta na solidnych biznesowych podstawach i sprawdzona na polskim rynku. Praktyczny charakter poradnika – przejrzysty układ treści, przyjazna w odbiorze forma, przykłady z zaczerpnięte z życia oraz gotowe do zastosowania narzędzia menedżerskie sprawiają, że nawet trudne zagadnienia opanujesz bez trudu i wyciągniesz z lektury wiele korzyści.
Z poradnika dowiesz się:
- jakie są kolejne etapy przy otwieraniu lokalu gastronomicznego, jak przygotować dobry biznes plan i budżet otwarcia lokalu, o czym nie można zapomnieć układając harmonogram otwarcia,
- na czym polega zarządzanie jakością i dlaczego jest to takie ważne w gastronomii,
- poznasz najważniejsze dane i wskaźniki sprzedażowe oraz zasady kontroli kosztów,
- jak układać współpracę z dostawcami i negocjować najlepsze warunki,
- jak skutecznie dbać o reklamę lokalu, jakie są typy promocji sprzedażowych i kiedy je stosować,
- do czego przydadzą ci się badania rynkowe i strategie konkurowania,
- co wpływa na atrakcyjność oferty – jakie znaczenie ma wygląd menu, układ dań i nazewnictwo w karcie,
- jakie są standardy złote zasady dobrej obsługi i na czym polega ponadprzeciętny serwis,
- jak wyliczyć zyskowność działalności,
- jak dywersyfikować działalność, rozwijać i zarządzać siecią lokali,
- jakie są najważniejsze zasady zarządzania personelem – poznasz metody wdrażania na stanowisko pracy, motywowania oraz zarządzania poprzez cele.
Poradnik zawiera komplet przydatnych narzędzi do wykorzystania w codziennej pracy menedżera (formularze, gotowe standardy, listy kontrolne, ankiety, opisy stanowisk). Jest to jedyne opracowanie tego typu na polskim rynku. W branży poradnik polecany jest jako lektura obowiązkowa dla początkujących, a porządkujący wiedzę i inspirujący dla doświadczonych menedżerów.
Dobry poradnik, dużo uporządkowanej praktycznej wiedzy. Wartościowa lektura jak się otwiera pierwszą knajpę i jak się ma już trochę doświadczenia
Świetna książka dla osób które chcą zrobić karierę w gastronomii,, polecam