Książki gastronomiczne

Menedżer gastronomii (część 1+2) – Jan Mołoniewicz

menedżer gastronomii książka

Jak otworzyć i z sukcesem prowadzić lokal gastronomiczny

Jeżeli chcesz prowadzić biznes gastronomiczny świadomie i z sukcesem – koniecznie sięgnij po tę książkę. Ten dwuczęściowy poradnik to kompendium wiedzy o zarządzaniu gastronomią, którego treścią jest wiedza oparta na solidnych biznesowych podstawach i sprawdzona na polskim rynku. Praktyczny charakter poradnika – przejrzysty układ treści, przyjazna w odbiorze forma, przykłady z zaczerpnięte z życia oraz gotowe do zastosowania narzędzia menedżerskie sprawiają, że nawet trudne zagadnienia opanujesz bez trudu i wyciągniesz z lektury wiele korzyści.

Z poradnika dowiesz się:

  • jakie są kolejne etapy przy otwieraniu lokalu gastronomicznego, jak przygotować dobry biznes plan i budżet otwarcia lokalu, o czym nie można zapomnieć układając harmonogram otwarcia,
  • na czym polega zarządzanie jakością  i dlaczego jest to takie ważne w gastronomii,
  • poznasz najważniejsze dane i wskaźniki sprzedażowe oraz zasady kontroli kosztów,
  • jak układać współpracę z dostawcami i  negocjować najlepsze warunki,
  • jak skutecznie dbać o reklamę lokalu, jakie są typy promocji sprzedażowych i kiedy je stosować,
  • do czego przydadzą ci się badania rynkowe i strategie konkurowania,
  • co wpływa na atrakcyjność oferty – jakie znaczenie ma wygląd menu, układ dań i nazewnictwo w karcie,
  • jakie są standardy złote zasady dobrej obsługi i na czym polega ponadprzeciętny serwis,
  • jak wyliczyć zyskowność działalności,
  • jak dywersyfikować działalność, rozwijać i zarządzać siecią lokali,
  • jakie są najważniejsze zasady zarządzania personelem – poznasz metody wdrażania na stanowisko pracy, motywowania oraz zarządzania poprzez cele.

Poradnik zawiera komplet przydatnych narzędzi do wykorzystania w codziennej pracy menedżera (formularze, gotowe standardy, listy kontrolne, ankiety, opisy stanowisk). Jest to jedyne opracowanie tego typu na polskim rynku. W branży poradnik polecany jest jako lektura obowiązkowa dla początkujących, a porządkujący wiedzę i inspirujący dla doświadczonych menedżerów.

Zostaw komentarz

Oceń książkę

komentarze

  • Dobry poradnik, dużo uporządkowanej praktycznej wiedzy. Wartościowa lektura jak się otwiera pierwszą knajpę i jak się ma już trochę doświadczenia.

    (5/5)
Call Now Button