Aktualności gastronomiczne

Jak obniżyć koszty prowadzenia restauracji?

jak obniżyć koszty prowadzenia restauracji

Zastanawiasz się jak obniżyć koszty prowadzenia restauracji? W dobie inflacji i galopujących cen energii elektrycznej i gazu to bardzo ważne zagadnienie.

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga bardzo umiejętnego zarządzania budżetem. Z pozoru nawet mało istotne decyzje mogą mieć ogromny wpływ na ostateczne zyski, które zostaną w kieszeni właściciela. Obniżanie kosztów prowadzenia restauracji na pewno nie może odbywać się kosztem jakości jedzenia – to droga prowadząca do upadku lokalu. Istnieje jednak kilka prostych, a zarazem skutecznych sposobów na zoptymalizowanie kosztów i maksymalizację zysków.

Na czym może zaoszczędzić restauracja?

Największym błędem jest oszczędzanie na tańszych produktach spożywczych. Jeśli jakość dań spadnie, klienci bardzo szybko to dostrzegą i będzie to początek końca takiej restauracji. Nie oznacza to jednak, że na produktach w ogóle nie da się zaoszczędzić.

Przede wszystkim należy sprawdzić oferty kilku hurtowni i wybrać tą, która najlepiej wypada pod kątem profilu restauracji. Bardziej opłacalne jest pozyskiwanie produktów u jednego dostawcy, ponieważ w przypadku korzystania z kilku hurtowni ceny mogą się nieco rozmywać, przez co nie będziesz świadomy problemu przepłacania.

Warto także dostosować porcje pod kątem tego, w jaki sposób sprzedawane są określone produkty. Restauracje powinny za wszelką cenę dążyć do zminimalizowania straty jedzenia na skutek przeterminowania.

Opłaty za media

Lwią część opłat stanowią rachunki za prąd, gaz oraz wodę. Dlatego to właśnie w tym aspekcie warto poszukać oszczędności. Pamiętajmy, że do wyboru jest kilku dostawców, którzy mogą posiadać specjalne oferty dla przedsiębiorców prowadzących lokale gastronomiczne.

Należy dokładnie przeanalizować oferty wszystkich dostawców z uwzględnieniem taryf do wyboru. W sieci dostępne są kalkulatory, które pozwalają obliczyć koszty na podstawie średniego zużycia oraz stawek wpisanych w danej taryfie. Dzięki temu, restauracje mogą dobrać oferty pod kątem indywidualnych potrzeb.

O ile w przypadku gospodarstw domowych są to różnice rzędu kilkudziesięciu złotych, o tyle restauracje mogą zaoszczędzić od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych.

Zacząć można od najprostszych form oszczędzania, na przykład abonamentu telefonicznego dla firm.

Nowoczesne formy marketingu

Restauracje absolutnie nie powinny rezygnować z reklamy. To kolejny mało efektywny sposób, który może doprowadzić do obniżenia zysków. Warto jednak przestawić się na nowoczesne formy marketingu, które są tańsze, a zarazem pozwalają lepiej wykorzystać wydane pieniądze.

Chodzi oczywiście o reklamę w Internecie. Restauracja powinna posiadać profile na najpopularniejszych portalach społecznościowych. Jeśli świadczysz także sprzedaż jedzenia na dowóz, dobrym pomysłem może być przyłączenie się do popularnych aplikacji, z których można zamawiać jedzenie. Restauracja dobrze widoczna w sieci bardzo szybko pozyskuje nowych klientów i notuje wzrost zysków.

Funkcjonalne programy do zarządzania lokalem gastronomicznym

Kolejnym dobrym pomysłem może być zainwestowanie w specjalne oprogramowanie do zarządzania lokalem gastronomicznym. W takim programie można wprowadzić wszystkie koszty, a następnie obserwować działalność restauracji na wielu przejrzystych wykresach i statystykach. W ten sposób można łatwiej dostrzec aspekty do poprawy.

Często takie oprogramowanie można dostać razem z POS dla gastronomii jako jeden z pakietów dodatkowych.

Ponadto, taki program przypomina nam o kończących się produktach, dzięki czemu, można zwiększyć efektywność zakupów i uniknąć kupowania na zapas, co często prowadzi do wyrzucenia niespożytkowanego jedzenia.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Call Now Button