Aktualności gastronomiczne

Jakie noże do kebaba będą najlepsze?

jakie noze do kebaba beda najlepsze

Soczyste mięso opiekane w charakterystyczny sposób i serwowane w niewielkich, cienkich porcjach stało się nieodłącznym elementem naszego krajobrazu. Kebab to jeden z popularniejszych i chętniej wybieranych dań typu fast food. O ile wiele ekskluzywnych lokali co jakiś czas otwiera się i zamyka, to te, które serwują kebab najczęściej funkcjonują długimi latami. 

Jeżeli planujesz otworzyć własny lokal z menu tego typu albo po prostu szukasz akcesoriów do już istniejącego – warto zwrócić uwagę na profesjonalne noże do kebaba, które zdecydowanie ułatwiają i przyspieszają pracę. A to ważne w gastronomii tak zwanej szybkiej obsługi, do jakiej punkty serwujące kebaby najczęściej się zaliczają.

Z baraniny czy z kurczaka?

Bez względu na preferowany rodzaj mięsa ważne jest, aby kebab nie został podzielony na zbyt grube, nieapetyczne porcje. Mistrzowie sztuki dzielenia takiego mięsa znakomicie radzą sobie przy użyciu tradycyjnego noża do kebaba. Nie oznacza to jednak, że nie sięgają chętnie po elektryczne noże tego typu, ponieważ dzięki nim można kroić kebab o wiele prościej. Zarówno noże tradycyjne, zasilane wyłącznie siłą ludzkich mięśni, jak i te elektryczne w dobrych sklepach z wyposażeniem nowoczesnej gastronomii, jak na przykład Gastroprofit, posiadają wszelkie wymagane certyfikaty oraz spełniają wyśrubowane w tej branży ustalane szeregiem przepisów normy. Na przykład noże tradycyjne z trzonkami z antypoślizgowego polipropylenu są zgodne z normami bezpieczeństwa HACCP, ale przede wszystkim – bezpieczeństwo i spokój zapewniają samej osobie docelowo krojącej kebab. Nie warto zatem oszczędzać na nożach do krojenia kebaba. Po pierwsze tanie noże z niewiadomych źródeł posłużą krótko, po drugie – ryzyko na polu zdrowotnym i finansowym związane z taką „oszczędnością” naraża na poważne konsekwencje, z mandatami od SANEPIDU czy Inspekcji Pracy włącznie. Najlepsze noże do kebaba to zatem nowoczesne i bezpieczne narzędzia.

Noże elektryczne – zalety

Elektryczne noże do krojenia kebabów posiadają szereg zalet. Dzięki nim z łatwością można ustawić optymalną grubość krojonych fragmentów mięsa, naturalnie taże noże elektryczne spełniają wszelkie stawiane obecnie takiemu sprzętowi normy. Większość nowoczesnych noży elektrycznych do kebaba to urządzeni bardzo lekkie. Ich ergonomiczny kształt sprawia, że przypadną do gustu nawet początkującym osobom serwującym kebab. Noże elektryczne nie wymagają udawania się do serwisu w celu wymiany ostrza, ponieważ z łatwością można to zrobić samodzielnie. Właśnie elektryczne noże są optymalnym rozwiązaniem dla punktów szybkiej obsługi serwujących kebab, gdzie bardzo często ustawiają się długie kolejki, również po dania na wynos, i należy jak najszybciej obsłużyć wszystkich klientów. Same ostrza do elektrycznych noży do kebaba dostępne są w sklepach z wyposażeniem gastronomii. Elektryczne noże są wyjątkowo wygodne oraz proste w obsłudze. Z łatwością radzą sobie nawet z największymi sztukami mięsa. Wystarczy zatem wybrać model odpowiadający własnym potrzebom i kroić, kroić…

[Głosów: 1   Average: 5/5]
Call Now Button