Aktualności gastronomiczne

Co powinna zawierać kuchnia w restauracji? Poradnik dla początkujących

Co powinna zawierać kuchnia w restauracji

Twoje marzenie właśnie się spełnia – planowane otwarcie restauracji zbliża się wielkimi krokami, a Ciebie czeka jeszcze wyposażenie lokalu. Jakie urządzenia, akcesoria czy sprzęt gastronomiczny muszą znaleźć się w restauracyjnej kuchni? Zachęcamy do zapoznania się z naszym przystępnym poradnikiem dla osób początkujących w gastronomii, który rozwieje wiele wątpliwości!

Umeblowanie kuchni restauracyjnej

W kuchni restauracyjnej każdy element wyposażenia musi mieć swoje miejsce. O porządek, ale też odpowiednią powierzchnię roboczą pomogą zadbać trwałe i stabilne, meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, która jest materiałem dopuszczonym do kontaktu z żywnością.

Na rynku dostępne są już gotowe meble, istnieje również możliwość zamówienia ich na określony wymiar. Szafy, blaty, wózki gastronomiczne czy półki wykonane ze stali możesz bez obaw zmywać, także z użyciem różnych detergentów dezynfekujących. Powierzchnia wyposażenia tego rodzaju jest ponadto odporna na zarysowania, które na bardziej klasycznych blatach z drewna mogą doprowadzić do szybszego zniszczenia konstrukcji. W luksusowych restauracjach alternatywą dla blatów stalowych mogą być ewentualnie te z kamienia naturalnego. W przypadku tak zwanej otwartej kuchni, to jest widocznej z sali konsumpcyjnej, blat kamienny może stanowić interesującą, dodatkową dekorację – jest to jednak spora inwestycja finansowa.

Niezbędny sprzęt gastronomiczny

W pomieszczeniach kuchennych lokalu gastronomicznego korzysta się z szeregu innych, ważnych – drobnych lub dużych – urządzeń. Pierwsza na myśl przychodzi oczywiście kuchenka palnikowa, ale uzupełnieniem sprzętu grzewczego będą też frytownice, opiekacze, piece czy steamery do przygotowywania posiłków z użyciem pary wodnej.

W części magazynowej musisz zadbać o zachowanie odpowiednich warunków termicznych. Wszelkiego rodzaju urządzenia chłodnicze, takie jak mroźnie, szafy, witryny zapewniają niską temperaturę, w której przechowywać można zarówno surowe produkty spożywcze, na przykład mięso, jak i już przygotowane wcześniej półprodukty i potrawy.

Równie ważne są urządzenia przeznaczone do mycia naczyń. Na stanowisku typu zmywak powinien znajdować się odpowiedni zlew połączony z blatem do oddzielania odpadów. Naczynia powinny być myte w profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych, które dzięki wysokim temperaturom radzą sobie z trwałymi i trudnymi zabrudzeniami. Jeśli w Twoim lokalu napoje podawane będą w szklankach, będziesz dodatkowo zobowiązany do zakupu i używania wyparzarki.

Wśród drobniejszych urządzeń i akcesoriów gastronomicznych znajdują się wszelkiego rodzaju krajalnice, roboty kuchenne, szatkownice czy blendery. Ze względu na swoje przeznaczenie sprzęt tej kategorii jest znacznie bardziej wytrzymały niż domowe urządzenia AGD. Ręczne narzędzia, takie jak trzepaczki do jajek, tarki czy tłuczki do mięsa również powinny trafić do wyposażenia Twojej kuchni w restauracji.

Wyposażenie części kawiarnianej i barmańskiej

Prawdopodobnie w Twojej restauracji będzie też serwowana aromatyczna, świeżo palona kawa. Dlatego też urządzeniem obowiązkowym powinien być profesjonalny ekspres do kawy, który pozwala przygotować esencjonalny, smaczny napar ze świeżo mielonych ziaren. W zależności od wielkości urządzenia będziesz mógł przygotować jednocześnie dwie lub więcej porcji kawy.

W wielu lokalach funkcjonują również sale czy punkty barmańskie. Używa się w nich różnego rodzaju akcesoriów, do których należą na przykład:

  • shakery,
  • filtry barmańskie,
  • ubijaki,
  • szczypce i szufelki do lodu,
  • miarki,
  • dozowniki do butelek,
  • wyciskarki do owoców.

Akcesoria barmańskie są użytkowane bardzo intensywnie, stąd nie warto oszczędzać na ich jakości. Markowy sprzęt będzie służył długo, a do tego będzie się świetnie prezentować przed klientami.

[Głosów: 1   Average: 5/5]
Call Now Button