Partner Managero.pl na terenie woj. wielkopolskiego:
ULTON – projekty technologiczne
Infolinia: 57 607-31-77
Jeśli planujesz zamówić projekt technologiczny w Poznaniu lub wykonać samemu projekt technologiczny lokalu gastronomicznego, musisz wiedzieć o najważniejszych kwestiach z nim związanych.
Otóż każdy projekt technologiczny lokalu powinien być zgodny z zasadami HACCP, zwłaszcza z Rozporządzeniem WE 852/2004 a także z polskimi przepisami sanitarnymi i BHP. Ponadto aby mieć pewność co do jakości wykonania, projekty technologiczne muszą być uzgadniane z rzeczoznawcą oraz zaopiniowane w Sanepidzie.
Warto, abyś specjalistę który wykona dla Ciebie projekt technologiczny lokalu w Poznaniu, Kaliszu lub innym mieście województwa wielkopolskiego zaprosił na oględziny. Projektant może oczywiście zrobić projekt zdalnie – posiłkując się projektem architektonicznym.
Specjaliści wykonujący projekty technologiczne są do Twojej dyspozycji na terenie miast: Poznań, Kalisz, Konin, Piła, Leszno, Ostrów Wielkopolski, Gniezno a także w mniejszych miejscowościach województwa wielkopolskiego.
Sprawy jakie musisz rozwiązać podczas wykonywania projektu technologicznego restauracji, kawiarni, pubu lub innego lokalu gastronomicznego:
- umiejscowienie urządzeń gastronomicznych – a więc pamiętaj, najpierw projekt technologiczny a dopiero potem zakup wyposażenia do lokalu,
- oferta kulinarna lokalu – to, co zamierzasz oferować ma ogromny wpływ na sporządzenie dokumentacji HACCP lub GMP/GHP w Poznaniu a co za tym idzie na wykonanie projektu technologicznego,
- zatrudnienie personelu – liczba osób na kuchni w przeliczeniu na 1m2 musi być zgodna z przepisami, a więc wpływa na wygląd projektu.
Kwestie techniczne brane pod uwagę przy sporządzaniu projektu technologicznego:
- instalacja elektryczna,
- wodno-kanalizacyjna,
- wentylacja mechaniczna i klimatyzacja,
- chłodnia i mroźnia,
- gaz,
- centralne ogrzewanie,
- pomiary pomieszczeń.
Projekt technologiczny Poznań – CENA
Pamiętaj, że cennik projektów technologicznych jest uzależniony od rodzaju działalności i jej skomplikowania, metrów kwadratowych lokalu jak a co za tym idzie od pracogodzin. Widełki wynoszą od niecałych 1500 złotych w małej gastronomii do nawet 5000 złotych w dużych restauracjach.
Projekty technologiczne restauracji – FAQ
Kto może zrobić projekt technologiczny?
Projekty technologiczne w miastach Poznań, Konin, Kalisz i Piła wykonują fachowcy Managero. Możesz również wykonać projekt kuchni samodzielnie, lecz nie zawsze Sanepid się zgodzi. Sanepid może nie wyrazić zgody na własne rysunki i zażądać fachowego projektu wraz z podpisem rzeczoznawcy.
Projekty technologiczne - co to jest?
Projekt technologiczny jest dokumentem, który bardzo często jest nieodzowny do otworzenia lokalu gastronomicznego. Projekty technologiczne przedstawiają układ funkcjonalny i ciągi technologiczne. Projekt pomaga w organizacji pracy na kuchni i sali. Po projektem podpisuje się rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych.
Co zawiera projekt technologiczny?
Projekty technologiczne składają się z dwóch części. Pierwsza część to opis technologii, druga - rysunek. Układ pomieszczeń musi być zaprojektowany zgodnie z przepisami technicznymi, sanitarno-higienicznymi i bezpieczeństwa żywności.
Czy projekt technologiczny można zlecić zdalnie?
Jeśli otwierasz lokal gastronomiczny w Poznaniu, Kaliszu, Koninie, Lesznie lub innym mieście woj. wielkopolskiego, możesz zlecić wykonanie projektu technologicznego specjaliście z innej części kraju. W tym celu musisz przesłać projektantowi rzut lokalu (np. zdjęcie) wraz z podanymi wymiarami i oznaczeniem gniazdek, wentylacji i innych mediów.
Projekty technologiczne Poznań – kontakt
Zadzwoń: 57 607-31-77 lub wypełnij poniższy formularz jeśli potrzebujesz wykonać projekt technologiczny w Poznaniu lub w innym mieście woj. wielkopolskiego.