Partner Managero.pl na terenie woj. łódzkiego:
QSM – projekty technologiczne
Infolinia: 57 607-31-77
Jeśli potrzebujesz projekt technologiczny w Łodzi możesz wykonać go samemu lub zamówić u Partnera Managero.pl. Wcześniej poczytaj o najważniejszych kwestiach związanych z projektem technologicznym.
Każdy projekt technologiczny w gastronomii powinien być zgodny z zasadami HACCP, zwłaszcza z Rozporządzeniem WE 852/2004 oraz z polskimi przepisami sanitarnymi i BHP. Abyś miał pewność co do jakości wykonania i pewności, że projekt zostanie zaakceptowany przez Sanepid, upewnij się czy jego tworzenie jest uzgadniane z rzeczoznawcą oraz zaopiniowane w Sanepidzie.
Projektant może wykonać projekt technologiczny zdalnie – posiłkując się projektem architektonicznym. Ale najkorzystniej jest zaprosić go do Twojego lokalu w Łodzi lub innym mieście województwa łódzkiego i pozwolić się “porozglądać”.
Specjaliści wykonujący projekty technologiczne są do Twojej dyspozycji na terenie miast Łódź, Piotrków Trybunalski, Bełchatów, Tomaszów Mazowiecki, Skierniewice, Zgierz, Radomsko a także w mniejszych miejscowościach w województwie łódzkim.
Podczas wykonywania projektu technologicznego restauracji, kawiarni, pubu lub innego lokalu gastronomicznego przygotuj informacje o:
- umiejscowieniu urządzeń gastronomicznych – a więc pamiętaj, najpierw projekt technologiczny a dopiero potem zakup wyposażenia do lokalu,
- ofercie kulinarnej lokalu – to, co zamierzasz oferować ma ogromny wpływ na sporządzenie dokumentacji HACCP lub GMP/GHP w Łodzi a co za tym idzie na wykonanie projektu technologicznego,
- zatrudnieniu personelu – liczba osób na kuchni w przeliczeniu na 1m2 musi być zgodna z przepisami, a więc wpływa na wygląd projektu.
Kwestie techniczne, które są brane pod uwagę przy tworzeniu projektu technologicznego:
- instalacja elektryczna,
- wodno-kanalizacyjna,
- wentylacja mechaniczna i klimatyzacja,
- chłodnia i mroźnia,
- gaz,
- centralne ogrzewanie,
- pomiary pomieszczeń.
Projekt technologiczny Łódź – CENA
Cennik projektów technologicznych jest zależny od rodzaju Twojej działalności i jej skomplikowania, metrów kwadratowych lokalu oraz pracogodzin projektanta. Widełki wynoszą od niecałych 900 złotych w małej gastronomii do nawet 5000 złotych w dużych restauracjach.
Projekty technologiczne restauracji – FAQ
Projekt technologiczny - kto może wykonać?
Projekty technologiczne w miastach Łódź, Piotrków Trybunalski i Łowicz wykonują fachowcy Managero. Nie mniej teoretycznie możesz taki projekt wykonać samodzielnie. Musisz jednak wiedzieć, że Sanepid może nie wyrazić zgody na odręczne rysunki i wymagać profesjonalnego projektu kuchni.
Co to jest projekt technologiczny?
Projekt technologiczny to dokument, który często jest potrzebny do otwarcia lokalu gastronomicznego. Projekty technologiczne przedstawiają układ funkcjonalny i ciągi technologiczne. Projekt pomaga w organizacji pracy na kuchni i sali. Po projektem podpisuje się rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych.
Co zawiera projekt technologiczny?
Projekty technologiczne składają się z dwóch dokumentów: części opisowej i rysunku w skali 1:50 lub 1:100. Układ pomieszczeń musi być zaprojektowany zgodnie z przepisami technicznymi, sanitarno-higienicznymi i bezpieczeństwa żywności.
Czy projekt technologiczny można zrobić zdalnie?
Jeśli otwierasz lokal gastronomiczny w Łodzi, Piotrkowie, Łowiczu lub innym mieście woj. łódzkiego, możesz zlecić wykonanie projektu technologicznego specjaliście z innej części Polski. W tym celu musisz przygotować rzut lokalu wraz z podanymi wymiarami i oznaczeniem gniazdek, wentylacji i innych mediów.
Projekty technologiczne Łódź – kontakt
Zadzwoń: 57 607-31-77 lub wypełnij poniższy formularz jeśli chcesz się skontaktować ze specjalistą, który ma doświadczenie i uprawnienia aby wykonać dla Ciebie projekt technologiczny w Łodzi lub w innym mieście woj. łódzkiego.