Aktualności gastronomiczne

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

wyposażenie kuchni gastronomicznej

Otworzenie własnego lokalu gastronomicznego lub firmy cateringowej to nie lada wyzwanie. Wyposażenie kuchni gastronomicznej, kwestie związane z zakładaniem działalności, uzyskaniem zgody sanepidu, zatrudnienia pracowników czy odpowiedniego przygotowania lokalu wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, aby wszystko się udało.

W tym artykule przedstawiamy kwestie związane z odpowiednim wyposażeniem kuchni. Pomieszczenie w którym przygotowywane są posiłki musi być dopracowane w najdrobniejszych szczegółach i zawierać wszystkie najważniejsze sprzęty. Dzięki temu dania będą smaczne, komfort pracy pracowników wysoki, a obsługa wielu gości będzie przebiegała sprawnie.

Zapraszamy do zapoznania się z najważniejszymi elementami wyposażenia kuchni gastronomicznej.

Dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy to podstawa

Piece konwekcyjno-parowe już na stałe zagościły w kuchniach gastronomicznych i praca bez nich jest znacznie utrudniona. Urządzenie to przede wszystkim daje możliwość pieczenia, blanszowania, gotowania na parze i wiele innych.

Kolejna zaleta to niewielki pobór energii oraz bardzo wysoka bezawaryjność. Inwestycja w piec będzie zatem procentowała przez wiele lat i przygotowywanie smacznych dań nie będzie problemem. Sam rozmiar pieca należy dostosować do indywidualnych potrzeb i wielkości prowadzonego lokalu.

Sprawdź piec konwekcyjno-parowy: LINK

Meble gastronomiczne do lokalu

Kuchnia gastronomiczna nie może również obyć się bez dobrej jakości mebli. Niekorzystne warunki panujące w pomieszczeniu powodują, że drewno tutaj odpada. Bardzo popularnym i zarazem najlepszym wyborem są meble wykonane ze stali nierdzewnej.

Materiał ten jest odporny na niekorzystne warunki czy uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo praca na nich jest bardzo komfortowa i można z łatwością usuwać wszystkie zabrudzenia.

Szafy i witryny chłodnicze

W kuchni muszą również znaleźć się urządzenia pozwalające na przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach. Klasyczne lodówki mogą być niewystarczające i lepiej od razu zaopatrzyć się w szafy chłodnicze. Te mogą lekko chłodzić lub mrozić przechowywaną w nich żywność. Dodatkowo charakteryzują się różną wielkością.

Sprawdź szafy chłodnicze: LINK

Sprawdź witryny chłodnicze: LINK

Profesjonalna zmywarka

Ręczne zmywanie naczyń przy dużej liczbie gości jest bardzo czasochłonne i wymaga dużego zaangażowania. Rozwiązaniem są zmywarki gastronomiczne. Od domowych różnią się przede wszystkim rozmiarem. Profesjonalne sprzęty mogą także dzielić się na przeznaczone do naczyń lub garnków.

Sprawdź zmywarkę: LINK

Roboty kuchenne

Gotowanie wiąże się z koniecznością obróbki żywności. Dla usprawnienia tego procesu warto zakupić roboty kuchenne. Robot pomoże w wielu pracach i umożliwi przygotowanie smaczniejszych dań. W przypadku kuchni gastronomicznej należy pamiętać o tym, aby wybierać roboty o wysokiej wytrzymałości i przystosowaniu do bardzo intensywnej pracy.

Sprawdź roboty kuchenne: LINK

Pakowarki do oferowanych dań

Restauracje oferują dania nie tylko na miejscu, ale również na wynos. Do świadczenia takich usług przydadzą się pakowarki próżniowe. Dzięki nim można wygodnie zapakować dania dla klientów. Pakowanie próżniowe pozwala także na dłuższe przechowywanie oferowanych potraw.

Sprawdź roboty kuchenne: LINK

Inne urządzenia gastronomiczne

W zależności od stopnia rozbudowania menu przydadzą się także inne urządzenia. Restauracje, które pragną oferować lody powinny zainwestować w urządzenia do ich produkcji i odpowiednie szafy do ich przechowywania.

W przypadku oferowania kawy bez wątpienia przyda się wydajny ekspres. Najlepiej postawić na urządzenia pozwalające na mielenie ziaren na bieżąco i wyposażone w spieniarkę do mleka, aby oferować różne rodzaje kaw.

Sprawdź ekspresy do kawy: LINK

Podsumowanie

Powyżej zaprezentowane zostały wszystkie najważniejsze urządzenia, które przydadzą się w kuchni i pozwolą na oferowanie pysznych dań dla wszystkich gości. Należy jednak pamiętać, że wybór konkretnych różni się od profilu restauracji.

W niektórych bowiem konieczne będzie zainwestowanie w dodatkowe sprzęty. Najważniejsze to jednak nie oszczędzać na kupowanych urządzeniach. Zainwestowanie w jakość bardzo szybko się zwróci i zdecydowanie usprawni cały proces gotowania.

Oceń
[Głosów: 1 Ocena: 5]
Call Now Button