Aktualności gastronomiczne

Wyposażenie gastronomii – 6 praktycznych porad przed zakupem sprzętu

Jeśli planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego, z pewnością masz mnóstwo spraw do załatwienia. Przygotowywanie dokumentacji, uzyskanie niezbędnych pozwoleń, zatrudnienie kadry pracowniczej. Wszystko to potrafi spędzać przedsiębiorcom sen z powiek. Bardzo wymagającym zadaniem jest też zakup sprzętu gastronomicznego. Zanim zdecydujesz się na kupno urządzeń, zrób dokładny research i jak najwięcej dowiedz się o specyfice działalności, jaką zamierzasz prowadzić. Gruntownie zapoznaj się z wymaganiami BHP i sanepidu. Dzięki temu unikniesz błędów i zyskasz cenną wiedzę na temat aktualnych wymogów obowiązujących w branży.

W naszym tekście podpowiadamy, na co należy zwrócić szczególną uwagę, inwestując w profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Nie poruszamy kwestii cen z uwagi na to, że jest to kryterium subiektywne. Warto jednak pamiętać, że wysoka cena często idzie w parze z wysoką jakością, a drogi sprzęt zwykle szybko rekompensuje inwestorom poniesione koszty – głównie za sprawą swojej trwałości, niezawodności i energooszczędności. Ale zacznijmy od początku – co powinieneś zrobić przed zakupem sprzętu gastronomicznego?

1. Zrób listę niezbędnych urządzeń

Podejdź do sprawy rozsądnie i wybierz tylko takie urządzenia, które będą niezbędne w pierwszych miesiącach działalności. Zastanów się, czego faktycznie potrzebujesz, by ruszyć ze swoim biznesem. Odpowiedz sobie na pytania:

  • Jakiego rodzaju usługi gastronomiczne zamierzasz świadczyć?
  • Ilu gości planujesz obsługiwać w ciągu dnia?
  • Bez jakich urządzeń Twoja kuchnia nie może się obyć?
  • Na których sprzętach będzie opierała się praca podczas przygotowywania kluczowych dań?

To podstawowe kwestie, nad którymi powinieneś się zastanowić. Dzięki temu łatwiej dobierzesz sprzęt do wyposażenia swojej kuchni. Nie kupuj urządzeń, co do których przydatności nie jesteś przekonany. Jeśli faktycznie okażą się niezbędne, zauważysz to w pierwszych tygodniach pracy.

Kompleksowe, profesjonalne wyposażenie gastronomii znajdziesz w ofercie firmy Kaleta Group. Jeśli do obróbki cieplnej planujesz wykorzystywać smażalnice niskotłuszczowe, postaw na urządzenia marki Henny Penny. Jeśli przydadzą Ci się witryny do przechowywania i eksponowania dań, wybierz komory grzewcze tej samej marki. A jeżeli masz zamiar przygotowywać drinki i zimne napoje z lodem, nie zapomnij o wydajnej kostkarce. Szczególnie polecamy urządzenia marki Scotsman – światowego lidera w produkcji kostkarek do profesjonalnego użytku. Pamiętaj też o urządzeniach chłodniczych, takich jak zamrażarki lub komory przechowalnicze. By poznać wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny, zapoznaj się ze szczegółową ofertą firmy Kaleta Group, która od 30 lat zajmuje się sprzedażą i obsługą urządzeń z branży HoReCa.

2. Określ optymalne rozmiary maszyn

Pamiętaj, że przestrzeń w Twoim lokalu gastronomicznym jest ograniczona. Musisz więc jak najrozsądniej ją zagospodarować. Dostosuj gabaryty urządzeń do potrzeb i specyfiki kuchni. Jeżeli zamierzasz wydawać wiele dań w stosunkowo krótkim czasie, postaw na duże witryny grzewcze do przechowywania dań z zachowaniem ich walorów smakowych. Jeśli planujesz niewielki lokal typu fast food, nie inwestuj w zmywarkę największych rozmiarów. Zamiast tego postaw na niewielki, energooszczędny model, np. od firmy GRANULDISK®, który redukuje zużycie wody, prądu i detergentów.

3. Wybieraj renomowanych producentów

Zwróć uwagę na renomę marki, jej doświadczenie w branży i opinie klientów. Wybieraj firmy, które od lat specjalizują się w produkcji sprzętu do branży HoReCa. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że otrzymasz produkt o zadowalających parametrach i wysokiej trwałości. Zakup sprzętu od uznanej firmy daje też możliwość złożenia reklamacji w razie, gdyby urządzenie okazało się wadliwe.

4. Dobierz odpowiednią wydajność sprzętu

Wydajność sprzętu to kluczowy parametr, dzięki któremu będziesz mógł prowadzić działalność w dokładnie takim zakresie, w jakim planujesz. To dzięki niej praca załogi będzie efektywna – pracownicy zdążą obsłużyć wszystkich klientów. Zastanów się więc, jakiej wydajności oczekujesz od poszczególnych urządzeń, i zwracaj szczególną uwagę na ten parametr podczas wyboru sprzętu.

5. Pamiętaj o środkach do czyszczenia i pielęgnacji

Dobrze dobrane wyposażenie lokalu gastronomicznego przynosi firmie wiele korzyści. To m.in. satysfakcja właściciela, zadowolenie klienta, wysoka wydajność pracowników oraz stały wzrost zysków. Pamiętaj jednak, że w branży gastronomicznej ważne jest nie tylko wybranie dobrego sprzętu, ale też regularne czyszczenie go. Dlatego koniecznie zakup produkty pielęgnacyjne przeznaczone do stali nierdzewnej oraz innych materiałów, jakie znajdą się w Twojej kuchni.

6. Zaufaj profesjonalistom z Kaleta Group

Wybierając sprzedawcę, zdecyduj się na firmę, która oferuje wysokiej jakości wyposażenie i zapewnia obsługę posprzedażową. Firma Kaleta Group ma 30-letnie doświadczenie w dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego do użytku komercyjnego. Jej klienci mogą liczyć nie tylko na bogatą ofertę urządzeń, ale też doradztwo, montaż i serwis gwarancyjny. Firma oferuje wyłącznie modele o najwyższej trwałości i niezawodności. Dodatkowo pomaga w doborze najbardziej funkcjonalnych rozwiązań. Wszystko to z myślą o optymalizacji kosztów klienta oraz komforcie prowadzenia biznesu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Call Now Button