Związek Przedsiębiorców i Pracodawców zaprasza na konferencję prasową dotyczącą problemów przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Konkretnie chodzi o zmianę interpretacji przepisów stawek VAT.
Do 2016 roku duża część przedsiębiorców stosowała stawkę 5 proc., potwierdzoną przez interpretacje indywidualne fiskusa i akceptowaną przez lata praktykę rynkową. W 2016 roku Minister Finansów wydał interpretację ogólną, zgodnie z którą dokonywane przez nich czynności traktować należy nie jako dostawę posiłków i dań gotowych, objętą stawką 5 proc., a jako usługę restauracyjną objętą stawką 8 proc. Przedsiębiorcy od razu zastosowali się do zmienionej interpretacji, jednak organy podatkowe zaczęły wszczynać wobec nich postępowania, domagając się zapłaty różnicy w stawkach za okres jeszcze przed wydaniem interpretacji indywidualnej.
7 maja 2019 r. odbyła się konferencja prasowa, w której wzięli udział:
- Cezary Kaźmierczak, Prezes ZPP
- Jakub Bińkowski, Sekretarz Departamentu Prawa i Legislacji ZPP
- Natalia Urban-Pałka, franczyzobiorca McDonald’s
- Arkadiusz Jakubowski, franczyzobiorca McDonald’s
Stawki VAT w gastronomii to problem, który spędza sen z powiek restauratorów. Najpierw zmieniono interpretację prawa, następnie urzędy skarbowe zaczęły naliczać kary do 5 lat wstecz. Pomimo, że restauratorzy zmienili automatycznie stawkę z 5% na 8%.
W konferencji prasowej która odbyła się w Związku Przedsiębiorców wzięło udział dwóch franczyzobiorców z branży gastronomicznej, którzy przedstawili konkretne zagrożenia wynikające z przedłużających się sporów z fiskusem. Krótko opisali oni prowadzoną przez siebie działalność, a także sekwencję wydarzeń doprowadzającą do tego, że w tej chwili stoją w obliczu konieczności zapłaty domiarów wraz z odsetkami – mimo, że postępowali zgodnie z obowiązującymi na dany moment interpretacjami przepisów prawa podatkowego.
Kaźmierczak zaapelował do rządu, żeby szanował własne obietnice, które wielokrotnie składał, że takie polowania należy do przeszłości oraz ustawy, które sam uchwalił.
źródło: zpp.net.pl
Zostaw komentarz