Pomimo tego, że dzisiejsi konsumenci skłaniają się raczej do wykwintniejszych pozycji menu nadal jednak smażone potrawy pozostają powszechnie wybieranymi smakołykami.
Według badań MenuMonitor firmy Technomic aż 84,5% z wszystkich dań w restauracyjnych menu zajmują właśnie te smażone! Wynika więc z tego, że smażenie jest ciągle najpopularniejszą formą przygotowywania posiłków.
Choć na pierwszy rzut oka smażenie i prestiż potraw troszkę się wykluczają pokażemy wam dzisiaj, jak połączyć ze sobą te dwa elementy, żeby odnieść kulinarny sukces.
Frytki wcale nie muszą być nudne!
Jedyne frytki jakie podajesz to te ziemniaków? Zaszalej, jest tyle możliwości! Próbowałeś już frytki z marchewki, buraka lub pietruszki? A może wolisz mniej dostępne bataty? Zaskocz swoich gości, a będą o Tobie mówili.
Ważne jest także z czym podajesz swoje frytki. Jedynym sosem jaki znasz jest ketchup? A może spróbujesz podać sos serowy? Świetnie sprawdza się również sos belgijski. Nie zapominaj również o dobrych świeżych dodatkach takich jak bekon, smażone jajka, ser kozi, smażona wieprzowina czy pastrami.
A może… jajko?
Jajka po szkocku to klasyczna brytyjska potrawa podawana w co drugiej knajpie serwującej piwo. Konwencjonalna receptura zawierała jajko ugotowane na twardo obtoczone mięsem z białej kiełbasy, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Brzmi pysznie? Eksperymentuj! Zamiast jajka kurzego użyj przepiórczego, a może farsz z białej kiełbasy zamień na mieloną cielęcinę, lub inne mieso? Spróbuj też wersji z owiniętym boczkiem zamiast panierki z bułki tartej.
Cheddar, Edam, Camembert
Klasyką kuchni czeskiej jest smażony ser w panierce podawany z sosem tatarskim. Smażony ser może być także zamiennikiem miesa w burgerze, tak samo świetnie sprawdzi się smażony camembert.
Świetnym i pikantnym dodatkiem do piwa mogą być smażone kulki serowe, zrobione z kilku rodzajów serów.
Globalizacja w kuchni
Co raz większy apetyt na światowe uliczne dania zmusza restauratorów do wprowadzania do swojego menu egzotycznych przekąsek i dań głównych opartych na smażeniu. Wiele z najnowszych inspiracji posiada dalekowschodnie korzenie np. Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku, lub falafelki, potrawa chętnie podawana w restauracjach typu fast food jako wegańska alternatywa dla mięsa kekab w picie. Warto zwrócić uwagę na indyjskie smażone pierożki nadziane ostrym mięsem, warzywami lub serem, czyli tradycyjne samosy.
A co na deser? Może smażone banany? Podane z lodami i czekoladą będą tym, co zawróci w głowie twoim gościom.
Masz problem z ustaleniem menu do swojego lokalu? Pomożemy! Odezwij się przez formularz kontaktowy.