ZADZWOŃ
57 607-31-77
Wyposażenie restauracji – sprzęty, urządzenia i meble do restauracji i pubu, niezbędne do funkcjonowania lokalu gastronomicznego najwyższej klasy.
W restauracji jako miejscu, gdzie przygotowywane są posiłki wyposażenie kuchni ma olbrzymie znaczenie. Prawidłowo urządzona kuchnia będzie wygodna w użyciu i pozwoli na przyrządzenie wielu smacznych dań. Należy jednak pamiętać o tym, że profesjonalne przygotowanie kuchni jest związane z bardzo dużym wydatkiem. Niekiedy inwestycja na urządzenia do kuchni może wynosić nawet kilkaset tysięcy złotych. Bardzo szybko się jednak zwróci, gdyż klienci zadowoleni z jakości dań bardzo chętnie wrócą do firmy i skorzystają z jej usług. Prezentujemy o jakich urządzeniach w szczególności nie można zapomnieć na etapie urządzania kuchni i w jaki sposób je dobierać, aby spełniały one potrzeby i oczekiwania użytkowników.
Różnica pomiędzy pubem i restauracją jest taka, że w pubie dania są dodatkiem do piwa, natomiast w restauracji piwo (i wino) jest dodatkiem do dań. Przy czym wyposażenie obu typów lokali jest praktycznie identyczne.
Określenie profilu restauracji
Pierwsze co należy zrobić to określić profil restauracji i rodzaj przygotowywanych w niej potraw. W ten sposób będzie można lepiej dopasować specjalistyczne urządzenia gastronomiczne, które pozwalają na przygotowanie dań z konkretnych składników. Obecnie pojawiające się na rynku restauracje bardzo często stawiają na specjalizowanie się w określonych potrawach. Oznacza to, że istnieją przedsiębiorstwa zajmujące się tylko grillowanym mięsem, tylko kuchnią wegańską lub tylko pizzą. Sprecyzowanie swoich potrzeb daje możliwość skuteczniejszego określenia swoich potrzeb i na tej podstawie wybrania najlepszych elementów wyposażenia.
Ekspres do kawy
Jeśli chcesz być niezależnym od jednego producenta kawy, to zainwestuj we własny ekspres. Będziesz mógł w nim parzyć wybrane mieszanki kaw. Ekspresy dzielą się głównie na ręczne i automatyczne. W profesjonalnej restauracji warto mieć ekspres ręczny, ciśnieniowy. W pubach wystarczy automatyczny. Wybierz i sprawdź:
Ekspresy do kawy |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Młynek do kawy
Istnieją ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem, ale w restauracji najwyższej klasy mile widziany będzie osobny młynek do kawy. Wybierz i sprawdź:
Młynki do kawy |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Dystrybutor do piwa
W kuchni gastronomicznej nie może również zabraknąć urządzeń do przygotowywania napojów. Przede wszystkim warto wyposażyć się w kostarki do lodu, które pozwalają na przygotowywanie zimnych drinków. Przydatne będą również chłodziarki do wina, nalewaki do piwa oraz półki, na których dostępna będzie ekspozycja wszystkich rodzajów napoi dostępnych w ofercie. Restauracje chcące oferować wyszukane drinki powinny posiadać także cały sprzęt barmański.
Jeśli chcesz być niezależnym od jednego producenta piwa, to kup koniecznie osobny dystrybutor. Będziesz mógł z niego lać wybrane przez siebie piwo. Wybierz i sprawdź:
Dystrybutor do piwa |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Kostkarka do lodu
Aby schłodzić sok, colę lub przygotować napój na bazie lodu konieczna jest kostkarka. Ułatwia ona szybką produkcję kostek lodu. W pubie przyda się duża kostkarka – z uwagi na przygotowywanie drinków. Wybierz i sprawdź:
Kostkarki do lodu |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Kruszarka do lodu
Kolejnym urządzeniem potrzebnym w pracy barmana jest kruszarka do lodu. Przydaje się do przyrządzania drinków, w których jednym ze składników jest pokruszony lód. Wyróżnia się kruszarki elektryczne i ręczne. Oczywiście te pierwsze są o wiele bardziej ergonomiczne. Wybierz i sprawdź:
Kruszarki do lodu |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Grill kontaktowy (opiekacz do bułek)
Grill kontaktowy przyda się do podgrzewania bułek jak i mięsa – w wypadku, gdy lokal oferuje burgery. Wyróżniamy grille kontaktowe pojedyncze i podwójne. W zależności od ilości zamówień, ale bezpieczniej jest kupić podwójny. Wybierz i sprawdź:
Grill kontaktowy pojedynczy |
Grill kontaktowy podwójny |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Frytownica
Puby bardzo często oferują frytki – m.in. do burgerów. Frytownice dzielą się na elektryczne i gazowe, a każda z nich na jedno- lub dwukomorową. Te z kolei mogą się jeszcze różnić pod względem pojemności. Wybierz i sprawdź:
Frytownice gazowe |
Frytownice elektryczne |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Zmywarka gastronomiczna
Jeśli w restauracji będziesz podawał napoje w filiżankach i szklankach to konieczny jest zakup zmywarko-wyparzarki. Zmywarki dzielą się ze względu na pojemność, moc i wymiary. Wybierz i sprawdź:
Zmywarki gastronomiczne |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Piec konwekcyjny
W restauracji piec konwekcyjny to konieczność. Aby wypiekać ciasta i przygotowywać dania przyda się nie tylko kuchenka gazowa (indukcyjna) ale również osobny piec konwekcyjny. Wybierz i sprawdź:
Piece konwekcyjne |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Chłodziarko-zamrażarka
Do przechowywania sałatek, sosów i innych składników potrzebna będzie lodówka. Czyli chłodziarko-zamrażarka. Lodówkę trzyma się oczywiście w kuchni. Występują w różnych wariantach długości, głębokości i komór. Wybierz i sprawdź:
Lodówki |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Wyciskarka do owoców i warzyw
Popularne w okresie letnim są soki świeżo wyciskane. Zarówno z owoców jak i warzyw. Profesjonalna i mocna wyciskarka pomoże wydobyć najlepszy smak owocu i wycisnąć go do “ostatniej kropli”. Wyciskarki dzielą się przede wszystkim ze względu na materiał wykonania oraz moc. Wybierz i sprawdź:
Wyciskarki do soków |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Witryna chłodnicza
Wiele składników używanych do przyrządzania potraw musi być przechowywanych w niskich temperaturach. Tutaj zatem mogą przydać się szafy chłodnicze oraz szafy mroźnicze. Najlepiej posiadać w kuchni oba rodzaje urządzeń, aby każdy ze składników mógł być przechowywany w najlepszych dla niego warunkach. Produkty używane w kuchni nie ulegną dzięki temu zepsuciu.
Witryna chłodnicza służy do przechowywania napojów bezalkoholowych oraz piw. Zdarza się, że firmy lub sami producenci wyposażają bar w szafę chłodniczą. Jednak razem z tym idzie “wyłączność” – nie możesz w takiej szafie trzymać napojów innych producentów. Jeśli cenisz niezależność, to rozważ zakup własnej witryny. Witryny różnią się pojemnością, szerokością i wysokością. Wybierz i sprawdź:
Witryny chłodnicze |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Zamrażarka
Warto mieć w pubie zamrażarkę. Po pierwsze aby przechowywać alkohole mocne, a po drugie aby można było schować lód w kostkach. Zamrażarka to również miejsce na przechowywanie zamrożonych półproduktów. Zamrażarka powinna być pojemna i energooszczędna, to dwie najważniejsze cechy. Wybierz i sprawdź:
Zamrażarki skrzyniowe |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Kuchenka mikrofalowa
Kuchenka mikrofalowa przydaje się w restauracji i pubie, aby odmrozić zamrożony wcześniej półprodukt. A także na wypadek awarii pieca. Najnowsze kuchenki mikrofalowe posiadają grill oraz konwekcję, a więc są to już urządzenia w pełni profesjonalne. Wybierz i sprawdź:
Kuchenki mikrofalowe |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Sprzęt gastronomiczny do gotowania
Urządzenia te pozwalają na przygotowywanie dla klientów smacznych potraw, które będą dostosowane do ich wymagań. W tej grupie znajdują się przede wszystkim kuchnie gastronomiczne, bemary, piece gastronomiczne, kotły warzelne czy grille. Kuchnie są najbardziej uniwersalnymi produktami. Pozwalają na przeprowadzenie obróbki większości składników i dadzą możliwość przygotowania zróżnicowanych potraw. Grille z kolei sprawdzą się przy obróbce mięsa. Mięsko do burgerów czy steków przygotowane na grillu będzie soczyste i smaczne. Im więcej urządzeń grzewczych tym większe możliwości w zakresie przygotowywania przeróżnych dań. Tym samym inwestując duże środki można stworzyć przedsiębiorstwo dysponujące bardziej zróżnicowanym menu.
Gotowanie w restauracji wymaga przygotowywania smacznych dań w stosunkowo krótkim czasie. Z tego też powodu warto zainwestować w sprzęty restauracyjne, które usprawniają pracę w kuchni. Na rynku można znaleźć między innymi maszynki do rozbijania mięsa. Dzięki nim przygotowanie kotletów będzie prostsze i nie będzie wymagało ponoszenia dużego wysiłku. Świetnym wyborem mogą być także obieraczki do ziemniaków i innych warzyw. Wystarczy wrzucić ziemniaki do takiego urządzenia, aby po kilku chwilach otrzymać już obrane. Zdecydowanie redukuje to czas potrzebny na przyrządzenie potraw. Przydatne w kuchni restauracyjnej będą również maszynki do mielenia mięsa czy szatkownice do warzyw.
Oferowanie potraw na wynos
Sporym obszarem działalności restauracji są również dania oferowane na wynos. Wielu klientów bardzo chętnie zamawia potrawy. Warto zatem posiadać pakowarkę próżniową, która da możliwość zapakowania oferowanych dań i przetransportowania ich do klientów.
Zadzwoń: 57 607-31-77 lub wypełnij poniższy formularz jeśli chcesz się skontaktować w sprawie zakupu wyposażenia do lokalu. Nasz Partner ma na koncie setki wyposażonych lokali i zadowolonych restauratorów w Warszawie i w innych miastach woj. mazowieckiego.