Wiele osób zastanawia się, kiedy nastąpi otwarcie restauracji i kawiarni po koronawirusie. Jakie zasady będą obowiązywać i jak się przygotować?
Termin otwarcia restauracji
Według oficjalnych doniesień, restauracje i kawiarni mogą zostać otwarte 18 maja. Przy czym pozwolenie otrzymają wyłącznie te, które posiadają ogródki i obsługę kelnerską.
Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział podczas konferencji dotyczącej odmrażania gospodarki, że działalność restauracji i kawiarni będzie możliwa w trzecim etapie “odmrażania gospodarki”. Te słowa potwierdził na antenie 3 Programy PR szef KPRM:
Zasady otwarcia restauracji
Jak informowało RMF FM, od 18 maja bary i restauracje mogłyby przyjmować klientów tylko w ogródkach. Punkty, które ich nie mają, pozostaną zamknięte.
Są to wytyczne wprost z innych państw, gdzie tego typu ograniczenia w działalności restauracji zostały już wprowadzone. Stoliki w ogródkach są oddalone od siebie o dwa metry, a możliwa jest wyłącznie obsługa kelnerska. W Polsce takich zasad nie będzie. Będą mogły być otwarte również te lokale, które nie mają ogródków.
Przeczytaj też: Otwarcie budki z lodami w czasie pandemii – wytyczne Sanepidu
Szczegóły zostaną podane w rozporządzeniu, nie mniej na pewno obowiązkowe będą maseczki i rękawiczki, odstęp 2m między stolikami i limit osób w lokalu – 1 osoba na 4m2.
Jak się przygotować do otwarcia restauracji?
Przyjmując, że zasady otwarcia restauracji i kawiarni będą zbliżone do powyższych, właściciele powinni przygotować się na taki scenariusz. Przede wszystkim:
- zdobyć pozwolenie na wystawienie ogródków wokół lokalu,
- zatrudnić kelnerów,
- przeszkolić załogę z zasad bezpieczeństwa,
- koncesja na sprzedaż alkoholu – jeśli ogródek nie będzie przy lokalu, lecz wydzielonym miejscem.
Zobacz też: Jak otworzyć ogródek piwny przy restauracji? Zasady i przepisy
Ciekawym rozwiązaniem pochwaliła się restauracja Mediamatic ETEN w Amsterdamie, która wprowadziła indywidualne stoliki w szklarniach. Zapewne tego typu rozwiązań będzie więcej, gdyż kreatywność jest kluczowa dla utrzymania się na rynku w tym trudnym czasie.
Co jeśli nie masz ogródka?
W najtrudniejszej sytuacji będą lokale, które nie posiadają ogródka. Odległość 2m od stolika może bardzo zmniejszyć liczbę stolików w lokalu. W takim przypadku można nadal sprzedawać posiłki na wynos oraz na dowóz.
Warto również rozważyć zwrócenie się do Urzędu Miasta o wyznaczenie ogródka. Władze Wilna wspomogły lokale gastronomiczne w ten sposób, że udostępniły restauracjom i kawiarniom nieodpłatnie miejsce na wystawienie stolików w uliczkach i na placach.
Zostaw komentarz