Aktualności gastronomiczne

Opłata recyklingowa a gastronomia

opłata recyklingowa a gastronomia

Opłata recyklingowa za foliówki dotyczy także gastronomii. Dania na wynos podrożeją, gdyż jeszcze nie każdy lokal postępuje zgodnie z prawem. Foliówki w gastronomii także są obarczone dodatkowym podatkiem.

Od 1 stycznia 2018 roku jednorazowe torby w sklepach ale także w gastronomii nie mogą już być bezpłatne. Tak mówi podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa foliówkowa.

Opłata za foliówkę

Podpisana przez prezydenta nowela ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz niektórych innych ustaw wdraża w praktyce dyrektywę Unii Europejskiej, której celem jest ograniczenie stosowania plastikowych toreb. Pomimo, że w rozporządzeniu jest podana kwota 20 gr, to w ustawie jednak maksymalna stawka została określona na 1 zł. Po to, aby państwo mogło reagować, gdy 20 gr nie odstrasza klientów przed braniem foliówek.

Warto wiedzieć, że nie trzeba płacić za tzw. “zrywki” (poniżej 15 mikrometrów), o ile są one przeznaczone do zapakowania żywności sprzedawanej luzem (warzywa, owoce, mięso). Od toreb o grubości folii 50 i więcej mikrometrów także nie jest pobierana opłata recyklingowa.

W oficjalnej wersji, opłata ma trafić do budżetu a następnie zostać przeznaczona na “walkę ze smogiem”. Szczegóły walki nie są znane.

Opłata recyklingowa a gastronomia

Ustawa dotycząca opłaty recyklingowej nie definiuje pojęcia jednostki handlu detalicznego. Z wyjaśnień ministerstwa środowiska wynika jednak, że tam, gdzie klient kupuje towar na własne potrzeby i pakuje go w siatkę, należy doliczyć opłatę. Dotyczy to także firm z branży gastronomicznej. Z takim zapytaniem do resortu środowiska wyszła Gazeta Prawna. Otrzymała jasną odpowiedź, która nie zostawia wątpliwości:

Ministerstwo Środowiska przypomniało, że „jednostka handlu detalicznego” oznacza miejsce, w którym prowadzona jest sprzedaż detaliczna towarów. Z kolei to oznacza „sprzedaż towarów własnych i komisowych (nowych i używanych) w punktach sprzedaży detalicznej, placówkach gastronomicznych oraz innych punktach sprzedaży (np. składy, magazyny) w ilościach wskazujących na zakup dla potrzeb indywidualnych nabywców”. Wobec tego, według resortu, punkty gastronomiczne (restauracje, bary i tym podobne punkty oferujące dania, w tym na wynos) mieszczą się w pojęciu jednostki handlu detalicznego.

Nie ma przy tym znaczenia, czy dania kupowane są na wynos, czy restaurator wkłada do plastikowej torby pudełko z niezjedzoną częścią dania.

Nie każdy właściciel małej gastronomii zdaje sobie sprawę, że ustawa dotyczy także dań na wynos, a także pakowania gościom niezjedzonej żywności. Jednym z pierwszych lokali, które wprowadziły u siebie opłatę recyklingową jest KFC. Opłata w tym fast-foodzie wynosi 30 groszy, gdyż od sprzedanej foliówki należy także pobrać VAT.

Jak rozliczyć opłatę recyklingową

Opłatę recyklingową, oprócz ceny sprzedaży,  w wysokości 0,20 zł / szt netto + VAT, pobiera się od nabywcy. Fakt pobrania opłaty recyklingowej zawsze musi być uwidoczniony na paragonie. Kara grzywny za niepobranie opłaty recyklingowej wynosi 500 – 20 000 zł. Informację o tym, w jaki sposób rozliczać opłatę recyklingową znajdziecie w tym pliku.

[Głosów: 0   Average: 0/5]

Zostaw komentarz

Call Now Button