1 lipca weszła w życie nowa matryca VAT. Miała zacząć obowiązywać kilka miesięcy temu, ale z uwagi na pandemię termin przesunięto. Wiadomo już, jakie produkty podrożeją, a jakie potanieją.
Nowa matryca VAT ma ułatwić rozliczanie i naliczanie podatku VAT na produkty spożywcze. Skończy się absurd z kilkoma stawkami VAT na pączki, przyprawy czy musztardę. Nie zawsze stawki zostały ujednolicone w dół. W niektórych przypadkach ceny pójdą w górę.
Produkty, które potanieją
Obniżka VAT na produkty spożywcze dotyczy zmiany stawek z 8% na 5% oraz z 23% na 8%.
VAT z 8% na 5%
- produkty dla niemowląt, w tym żywność,
- zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego,
- owoce tropikalne i cytrusowe,
- orzechy, np. migdały, pistacje, kokosowe.
VAT z 23% na 8%
- przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone: musztardę, pieprz, tymianek.
VAT z 23% na 5%
- pieczywo i ciastka, wyroby ciastkarski, pączki (produkty te były objęte różnymi stawkami VAT od 5%, 8% po 23%).
Zobacz też: Postulat ZPP – jedna stawka 8% VAT na wszystkie produkty spożywcze
Produkty, które podrożeją
Drożejące produkty wynikają z ujednolicenia VAT w górę w zakresie niektórych kategorii.
VAT z 5% na 23%
- owoce morza, w tym ośmiorniczki, homary, kraby, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki i inne skorupiaki staną się tzw. dobrem luksusowym.
VAT z 8% na 23%
- drewno opałowe,
- lód używany do celów spożywczych, w tym kostki lodu.
VAT z 5% na 8%
- niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma.
Czy po obniżeniu VAT, ceny produktów w sklepach i hurtowniach zmienią się? Lidl i Biedronka już zapowiedziały, że obniżą ceny produktów gdzie VAT poszedł w dół. Zapewne to od decyzji sklepów i hurtowni będą zależały ruchy gastronomii detalicznej.
Zobacz też: Otwierasz lokal gastronomiczny w czasie pandemii? Sprawdź obostrzenia