Dziś catering i dowóz gotowych potraw z barów i restauracji są niezwykle popularne. Aby przygotowane dania były ciepłe i bezpiecznie zapakowane stosuje się specjalne opakowania jednorazowe dla gastronomii. Jakie najlepiej kupić?
Na raz czyli opakowania jednorazowe dla gastronomii
Najlepszym rozwiązaniem dla restauracji, barów czy kawiarni są bez wątpienia opakowania gastronomiczne jednorazowe. W dzisiejszych czasach spora grupa osób ze względu na brak czasu oraz wygodę zamawia gotowe potrawy z restauracji czy firm cateringowych przez telefon lub też przez internet. Należy tutaj zauważyć, że opakowania dla gastronomii to również znakomite rozwiązanie w takich miejscach jak cukiernia czy piekarnia. Takie opakowania są bardzo bezpieczne, mogą mieć oczywiście kontakt z żywnością, umożliwiają zachowanie daniom świeżości i odpowiedniej temperatury i pozwalają na sprawny i szybki transport, dzięki czemu docierają smaczne do klientów.
Ochrona środowiska – ekologiczne opakowania dla gastronomii
W takich miejscach jak hurtowania opakowań gastronomicznych można znaleźć najróżniejsze rozwiązania dla restauracji czy cateringu. Podczas wyboru warto zwrócić uwagę na materiał, z którego są wykonane opakowania gastronomiczne – mogą być bowiem z tworzyw sztucznych, ale i z materiałów ekologicznych. Ekologiczne opakowania dla gastronomii to pudełka z papieru czy menuboxy ze styropianu, które podlegają utylizacji. Kiedy wybiera się tego rodzaju opakowania gastronomiczne, wspiera się środowisko naturalne.
Ekologiczne opakowania dla gastronomii są wykonane z materiałów, które są biodegradowalne – oznacza to, że można je przetworzyć w zupełnie nowe produkty i ponownie wykorzystać. Tym sposobem zmniejsza się wykorzystanie surowców naturalnych, co ma pozytywny wpływ właśnie na środowisko. Choć opakowania wykonane z tworzyw sztucznych są bardziej trwałe oraz znakomicie sprawdzają się do przewożenia i przechowywania słodkich wypieków, takich jak ciast, tortów czy pączków, rozkładają się setki lat. Z tego powodu warto sięgać po ekologiczne rozwiązania z papieru i styropianu.
Gdzie kupić opakowania do restauracji?
Opakowania jednorazowe dla gastronomii można zakupić w takich miejscach jak hurtownia opakowań gastronomicznych. Opakowania powinny być właściwie dobrane, tak aby były odpowiednie do potraw oferowanych w danym miejscu. Restauracje i firmy cateringowe zwykle decydują się na pudełka ze styropianu, menuboxy, z jedną komorą bądź kilkoma przegródkami, których można umieścić dania jednogarnkowe (makarony czy bigos) bądź potrawy z kilku elementów (surówki, ziemniaków i ryby, mięsa bądź tofu). Restauracje często decydują się również na niewielkie pudełka na sos.
Opakowania ze styropianu sprawiają, że dania zachowują świeżość oraz odpowiednią temperaturę. Z kolei w cukierniach bardzo często stosuje się papierowe tacki, na których to umieszcza się ciasta, a także i specjalne kartonowe opakowania na torty. Natomiast w piekarniach z pieczywem zwykle stosuje się torebki i torby papierowe, które to są najlepszym rozwiązaniem dla chleba, bagietek, bułek, rogalików czy drożdżówek itp. Ekologiczne opakowania można znaleźć w takich miejscach jak dobra hurtownia opakowań gastronomicznych, jak na przykład hurtownia Ekspert Południe, gdzie zapewniane są wysokiej jakości produkty o pożądanych cechach.