Aktualności gastronomiczne

Jak być motywującym menedżerem?

jak być motywującym menedżerem

Kiedy zostajesz menedżerem restauracji, jesteś zobowiązany do motywowania swoich pracowników i poprowadzenia ich w dobrym kierunku. Jak być motywującym menedżerem, gdy dopiero zaczynasz karierę w tym zawodzie?

Jeżeli nigdy nie miałeś doświadczenia w byciu menedżerem, to będzie to trudne zadanie. Dzięki współpracy ze swoimi pracownikami wszystkiego możesz dokonać i nauczyć się.

Pierwszą ważną kwestią jest praca ze swoimi pracownikami. Pozostając w pracy przez cały dzień, będziesz dla nich “motywatorem” i pokażesz, że pracujesz tak ciężko jak oni. Dzięki temu będą mieli do ciebie większy szacunek. Aby motywować innych musisz wspierać ich w każdej sprawie i umożliwić im osiąganie sukcesów w pracy zawodowej. Powinieneś nauczyć się ufać pracownikom i pozwolić im mieć wpływ na działanie firmy. Przede wszystkim staraj się słuchać swoich pracowników i daj im swobodę działania.

Zamiast mówić im co mają robić, poprowadź ich na dobrą drogę. Bądź przewodnikiem, który będzie motywował ich do samodzielnego myślenia.

Inną drogą motywacji Twoich pracowników jest poznanie ich poprzez rozmowę na tematy istotne w ich życiu, np. o rodzinie czy hobby. Kiedy pracownik widzi, że naprawdę się nim interesujesz, jest bardziej zmotywowany do pracy dla Ciebie. Będzie też bardziej starał się, aby odnieść sukces.

Ostatnią ważną rzeczą jest to, aby być na tyle pewnym siebie żeby słuchać pomysłów innych. Kiedy pracownicy czują, że mogą się “odezwać”, są bardziej zmotywowani i mają więcej pomysłów. Pamiętaj, jeśli chcesz być motywującym menedżerem, to nie podejmuj decyzji za swoich pracowników, ale współpracuj z nimi!

Oceń
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Zostaw komentarz

Call Now Button