Projekt technologiczny kuchni jest mile widziany przez Sanepid. Wykonuje się go przede wszystkim dla kuchni w restauracjach, kawiarniach i pubach. Projekty technologiczne są potrzebne także dla sklepów spożywczych czy działalności typu MOL.
Pytanie o cenę projektu technologicznego to najczęstsze pytanie, od którego jest rozpoczynany temat. Nic dziwnego, gdyż nie jest to usługa prosta a co za tym idzie tania. Wykonanie profesjonalnego projektu technologicznego wymaga znajomości branży gastronomicznej, przepisów oraz doświadczenia.
Co to jest projekt technologiczny?
Projekt technologiczny to mówiąc prostym językiem: koncepcja określenia najlepszego układu pomieszczeń w lokalu wraz z ułożeniem wyposażenia w tychże pomieszczeniach. Aby projekt technologiczny był funkcjonalny i pomagał w pracy, konieczna jest konsultacja wykonawcy z właścicielem i przede wszystkim wiedza na temat działania lokali gastronomicznych.
Ile kosztuje projekt technologiczny?
Cena jest uzależniona od metrażu, profilu działalności i samego wykonawcy. Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego to wydatek od 700 do ponad 5000 złotych. Przeważnie, średniej wielkości lokat to koszt od 2500 złotych. Niekiedy koszty wykonania podaje się w cenie za metr kwadratowy, tutaj jest to z reguły ok. 50-100zł/m2. Przy czym mowa o powierzchni kuchni, a nie całego lokalu. Im prostszy sposób produkcji, tym tańszy będzie projekt. Restauracja dwu- lub trzykondygnacyjna z windą gastronomiczną na pewno będzie droższa w wycenie, niż parterowa kawiarnia z zapleczem.
Do ceny projektu technologicznego dochodzi koszt rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych, który musi pod projektem złożyć swój podpis. Rzeczoznawca to specjalista, który uzyskał od Sanepidu zezwolenie na sprawdzenie i uzgodnienie projektu, biorąc pod uwagę wymagania higieniczne i sanitarne.