Szejki na wynos

  • This topic has 5 replies, 4 voices, and was last updated No Replies by marko.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #2466
    Weronika
    Użytkownik

    Chciałabym ze znajomymi otworzyć mały lokal z produkcją shakeów na dowóz. W związku z tym, że jeszcze studiujemy, nie będziemy mieli czasu (żeby stać za ladą cały czas), ani żeby kogoś zatrudnić (bo nie mamy finansów), dlatego myślimy o wynajęciu kawalerki i dostosowania jej pod cele gastronomiczne.

    Myślisz, że takie rozwiązanie ma sens? Teoretycznie do samej produkcji nie potrzebujemy niczego więcej, niż miksera, lodówki i zlewu, produkt pakujemy w jednorazowe opakowania i wywozimy. Tylko czy takie rozwiązanie nie wyjdzie nam drożej (profesjonalne dostosowanie mieszkania pod gastronomię) niż wynajęcie lokalu gastronomicznego? Obejdzie się bez specjalnych pomieszczeń (do krojenia, przechowywania owoców i warzyw, zmywak)? Czy sanepid nie będzie robił problemu z takim miejscem?

    Czekam na odpowiedz i porady, z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 🙂

    Pozdrawiam!
    Weronika

    #2536
    Anonymous

    Jeśli nie macie finansów żeby kogoś zatrudnić i czasu żeby stać „za ladą”, to gwarantuję że nie macie kasy na przygotowanie MIESZKANIA pod wymagania Sanepidu.

    #2575
    Weronika
    Użytkownik

    A co może generować tak duże koszty w urządzeniu mieszkania? jakie będą różnice gdybyśmy wynajęli lokal gastronomiczny?

    #2619
    Luk
    Klucznik

    Wszystko można przygotować 🙂
    Co będzie droższe to trudno powiedzieć, ale jeśli lokal jest już gotowy pod gastronomię to będzie to tańsze rozwiązanie na początek.
    W mieszkaniu musielibyście zamontować odpowiednią ilość zlewów, umywalek, pomieszczeń… Nie mówiąc o tym, że trzeba by mieć zgodę właściciela nieruchomości na prowadzenie działalności. Wszystko da się zrobić, ale trochę zachodu z tym będzie.

    I pamiętaj - nigdy się nie poddawaj.
    #2620
    Weronika
    Użytkownik

    czyli dla Sanepidu nie ma różnicy, czy sprzedajemy na miejscu czy na wynos? wymagania dla pomieszczeń są takie same?

    #3018
    marko
    Użytkownik

    Oczywiście że ma znaczenie, sprzedaż na wynos czyli catering to brak sali dla gości, brak drogi czystej i brudnej itd…

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Call Now Button