Pierogarnia

  • This topic has 5 replies, 5 voices, and was last updated No Replies by Iza.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #2480
    Agnieszka
    Użytkownik

      Planuję otwarcie pierogarni. Mam jednak dość spore problemy ze znalezieniem odpowiedniego lokalu.
      Znalazłam w swojej okolicy 3 których położenie było odpowiednie.
      1. lokalizacja na osiedlu, moim zdaniem jak najbardziej ok, choć mogłaby być lepsza- kuchnia i całe zaplecze przygotowane pod sanepid ( pare lat temu była tam restauracja)- ale czynsz zaporowy a wynajmujący – no budził brak zaufania.

      dwa pozostałe lokale są od siebie oddalone o jakieś 50 m, miejsce dobre: blisko 2 parkingi , ok 50 m do PKS, 60 m do rynku.
      Niestety /:
      LOkal nr 1: sala jadalna ma około 40 m+ szeroki hol który można wydzielić na miejsce spożywania posiłków, do tego kuchnia i jedno pomieszczenie ok 6m2 z dostępem do wody, ubikacja dla personelu, + ubikacja dla gości, zachowanie drogi czystej i brudnej, nie ma dodatkowego wejscia do uzupełnienia magazynu- ale czy tam wogóle można myśleć o pierogarni która ma bazować na produktach świeżych?
      Lokal nr 2: kuchnia ( dawniej była to kuchnia restauracji która teraz nie istnieje i jest wynajęta na Bank- ok 24 m2+ magazyn+ pomieszczenie na warzywa ze zlewem, ubikacja dla personelu i lokal o wielkości 2/5 m2 ( dawniej wydawano tam gofry i lody) – Brak możłiwości zastosowania drogi czystej i brudnej, brak dodatkowego wejścia do uzupełniania magazynu:
      I tak jak wyżej czy taki lokal może być dopuszczony do prowadzenia gastronomii?

      PS idę robić pierogi i czekam cierpliwie na jakieś sugestie- na razie tracę wiarę:)

      #2537
      Anonymous

        BRak drogi czystej i brudnej można obejść tak samo jak brak drugiego wyjścia z magazynu.

        #2548
        Agnieszka
        Użytkownik

          Bardzo chętnie poznam te sposoby, bo obleciałam już większość lokali w mieście. Powoli trace już nadzieję na lokal. Pierogi moge sprzedawać tylko na wynos, ale chciałabym jednak mieć gosci na miejscu.

          #2618
          Luk
          Klucznik

            Cześć Agnieszko, jedyny sposób na “obejście” drogi czystej i brudnej to papierowe talerzyki lub inna forma opakowania, którą gość wyrzuci, a nie zwróci.
            Brak drugiego wyjścia z magazynu można załatwić pisząc w dokumentacji, że dostawy będą przyjmowane poza godzinami otwarcia lokalu.
            Takie rzeczy mi przychodzą do głowy, choć nie wiem czy o tym myślał kolega paczek 🙂

            I pamiętaj - nigdy się nie poddawaj.
            #7832
            Olek
            Użytkownik

              Luk poddał dobry pomysł 😉 Zawsze jest wyjście z sytuacji.

              #10303
              Iza
              Użytkownik

                Cześć Aga, sama też otwieram pierogarnię i przyznam , że szukanie lokalu , to jak dla mnie był najcięższy orzech do zgryzienia…szukałam lokalu niedrogiego, ale żeby byla już tam wcześniej gastronomia ( wtedy odpada projekt technologiczny)lokal wynajełam z Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w starej kamienicy.Obok szkoły,sąd,przedszkole.Wierzę ,że miejscówka ok. Teraz lokalowi trzeba nadać klimat, a w miedzyczasie szkolę się i szukam informacji potrzebnych,żeby bezboleśnie “przejść”sanepid.
                Pozdrawiam i powodzenia życzę 🙂

              Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
              • You must be logged in to reply to this topic.
              Call Now Button