- This topic has 5 replies, 5 voices, and was last updated No Replies by Iza.
-
AuthorPosts
-
17/02/2016 at 20:34 #2480
Planuję otwarcie pierogarni. Mam jednak dość spore problemy ze znalezieniem odpowiedniego lokalu.
Znalazłam w swojej okolicy 3 których położenie było odpowiednie.
1. lokalizacja na osiedlu, moim zdaniem jak najbardziej ok, choć mogłaby być lepsza- kuchnia i całe zaplecze przygotowane pod sanepid ( pare lat temu była tam restauracja)- ale czynsz zaporowy a wynajmujący – no budził brak zaufania.dwa pozostałe lokale są od siebie oddalone o jakieś 50 m, miejsce dobre: blisko 2 parkingi , ok 50 m do PKS, 60 m do rynku.
Niestety /:
LOkal nr 1: sala jadalna ma około 40 m+ szeroki hol który można wydzielić na miejsce spożywania posiłków, do tego kuchnia i jedno pomieszczenie ok 6m2 z dostępem do wody, ubikacja dla personelu, + ubikacja dla gości, zachowanie drogi czystej i brudnej, nie ma dodatkowego wejscia do uzupełnienia magazynu- ale czy tam wogóle można myśleć o pierogarni która ma bazować na produktach świeżych?
Lokal nr 2: kuchnia ( dawniej była to kuchnia restauracji która teraz nie istnieje i jest wynajęta na Bank- ok 24 m2+ magazyn+ pomieszczenie na warzywa ze zlewem, ubikacja dla personelu i lokal o wielkości 2/5 m2 ( dawniej wydawano tam gofry i lody) – Brak możłiwości zastosowania drogi czystej i brudnej, brak dodatkowego wejścia do uzupełniania magazynu:
I tak jak wyżej czy taki lokal może być dopuszczony do prowadzenia gastronomii?PS idę robić pierogi i czekam cierpliwie na jakieś sugestie- na razie tracę wiarę:)
19/02/2016 at 17:36 #2537AnonymousBRak drogi czystej i brudnej można obejść tak samo jak brak drugiego wyjścia z magazynu.
21/02/2016 at 05:26 #2548Bardzo chętnie poznam te sposoby, bo obleciałam już większość lokali w mieście. Powoli trace już nadzieję na lokal. Pierogi moge sprzedawać tylko na wynos, ale chciałabym jednak mieć gosci na miejscu.
23/02/2016 at 21:45 #2618Cześć Agnieszko, jedyny sposób na “obejście” drogi czystej i brudnej to papierowe talerzyki lub inna forma opakowania, którą gość wyrzuci, a nie zwróci.
Brak drugiego wyjścia z magazynu można załatwić pisząc w dokumentacji, że dostawy będą przyjmowane poza godzinami otwarcia lokalu.
Takie rzeczy mi przychodzą do głowy, choć nie wiem czy o tym myślał kolega paczek 🙂I pamiętaj - nigdy się nie poddawaj.08/03/2017 at 14:49 #7832Luk poddał dobry pomysł 😉 Zawsze jest wyjście z sytuacji.
26/01/2018 at 06:13 #10303Cześć Aga, sama też otwieram pierogarnię i przyznam , że szukanie lokalu , to jak dla mnie był najcięższy orzech do zgryzienia…szukałam lokalu niedrogiego, ale żeby byla już tam wcześniej gastronomia ( wtedy odpada projekt technologiczny)lokal wynajełam z Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w starej kamienicy.Obok szkoły,sąd,przedszkole.Wierzę ,że miejscówka ok. Teraz lokalowi trzeba nadać klimat, a w miedzyczasie szkolę się i szukam informacji potrzebnych,żeby bezboleśnie “przejść”sanepid.
Pozdrawiam i powodzenia życzę 🙂 -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.