Opodatkowanie

  • This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated No Replies by marko.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #1951
    Agnieszka
    Użytkownik

      Witam
      Prosiłabym o poradę, otwieram cukiernię/pracownię wypieków (torty artystyczne, ciasta, babeczki itp), cała produkcja na miejscu wraz z możliwością konsumpcji na miejscu i zastanawiam się, bo forma opodatkowania to najlepiej pewnie na zasadach ogólnych no i nie obejdzie się bez kasy fiskalnej, czy przejść od razu na vat i jak by to wyglądało w takiej działalności. Też będę miała na początku wydatki rzędu minimum 30 tys. czy w takim razie lepiej by było przejść na vat? Jak wygląda też kwestia rozliczania vat gdy sprzedaż wyrobów to 8%, a kupno surowców typu mąka, cukier, jajka itd jest w różnych wartosciach 5, 8 i 23? Nie jestem ekspertem w tych kwestiach i prosiłabym o jakieś jasne sprostowanie 😉

      #1979
      marko
      Użytkownik

        Musisz mieć kasę, VAT z wydatków sobie odliczysz od tego będziesz musiała zapłacić do US. Rozliczanie wygląda normalnie płacisz 8% VAT do US a odliczasz tyle ile wynosi VAT na to co kupiłaś

      Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.
      Call Now Button