Kawiarnia czy klubokawiarnia? czy to ma znaczenie?

  • This topic has 3 replies, 3 voices, and was last updated No Replies by Luk.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #1581
    Anja
    Użytkownik

    Witam!
    Zamierzam otworzyć kawiarnię, jednak doszły mnie słuchy, że jeżeli
    otworzę klubokawiarnię to mogę mieć dużo lżej jeżeli chodzi o
    sanepid i inne przepisy. Czy Ty coś na ten temat wiesz? Bo widzę, że sam
    otwierałeś klubokawiarnię, a nie kawiarnie.

    Szperałam na necie, ale niewiele jest o tym info.

    #1598
    Anonymous

    cześć Anja napisz nam co chcesz podawać w lokalu bo to jest istotne!

    #1603
    Anja
    Użytkownik

    no więc w lokalu będzie przede wszystkim kawa, ciasta, bez alko. Do tego ewentualnie jakieś desery i zimne napoje. To na początek. Bo na lato planujemy lody i inne atrakcje.

    #1634
    Luk
    Klucznik

    Cześć Anja,
    nazwa jest drugoznaczna. Sanepid interesuje co będziesz podawała.
    Najłatwiej jest podawać rzeczy gotowe, czyli wszystko co oferujesz w karcie jest przez Ciebie kupowane. Np. ciasta i desery od cukierni, napoje od hurtowni, kawę z palarni lub z hurtowni. Wówczas wystarczy opisać działalność w dokumentacji GMP/GHP.
    Z kolei jeśli ciasta chcesz piec sama, desery przygotowywać samej i robić lemoniady ze świeżych owoców, to tutaj już sprawa jest trudniejsza. Konieczne będzie wydzielenie osobnych pomieszczeń, zakup dodatkowych urządzeń, zlewozmywaków itd. No i najpewniej przygotować HACCP.

    I pamiętaj - nigdy się nie poddawaj.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
Call Now Button