Droga do Managera

  • This topic has 2 replies, 3 voices, and was last updated No Replies by Anonymous.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #2394
    mag
    Użytkownik

      Witaj Luk!

      Przeczytałam kilka Twoich artykułów oraz porad odnośnie otwarcia własnego lokalu i postanowiłam napisać z pytaniem z trochę innej beczki. Nie zamierzam bowiem zakładać swojego biznesu. Zastanawia mnie natomiast w jaki sposób można zostać managerem lokalu już istniejącego. Pytanie – jak na razie – czysto teoretyczne, ponieważ nie posiadam doświadczenia na tym stanowisku. Już wyjaśniam powód mojego zapytania. Otóż od kilku lat pracuję w gastronomii, gdzie trafiłam właściwie przez przypadek. Jeśli zaś chodzi o moje wykształcenie – posiadam dyplom licencjata z doradztwa zawodowego.
      Większość osób z branży radzi, aby przejść całą ścieżkę przez wszystkie stanowiska w restauracji (kuchnia,kelner,barman itp.). Czy naprawdę jest to konieczne? Obecnie pracuję jako pomoc kucharza w restauracji hotelowej, wcześniej przez 3 lata pracowałam w lokalu, gdzie do moich głównych zadań należało przygotowywanie jedzenia, zamawianie towaru, wypełnianie raportów itp. (choć nazwa stanowiska to sprzedawca). Co do kelnerki – mam za sobą jedynie krótki “epizod” w jednej z agencji wynajmujących personel np.na różnego rodzaju imprezy.
      Oczywiście zawód manager to też kierowanie ludźmi. Tutaj mogę powiedzieć, że w mojej pierwszej pracy (zupełnie inna branża) byłam zastępcą kierownika. “Powiedzieć”, ponieważ jest to doświadczenie nieudokumentowane. W kolejnej pracy po ok.pół roku dostałam propozycję przejścia “programu rozwojowego” na lidera zespołu (coś jak zastępca kierownika) – jednak nie skorzystałam z propozycji. W trzeciej – dorywczej pracy (sklep) po kilku miesiącach szef dał mi aneks do umowy ze zmianą stanowiska na zastępcę kierownika, więc to właściwie jedyne co mam na papierze.
      Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł, aby napisać do kilku lokali z prośbą o coś w rodzaju “praktyk” – bezpłatnych oczywiście, pod okiem doświadczonego managera, w zamian za jakąś pomoc w restauracji. Pytanie tylko czy takie rzeczy się praktykuje? Jaka jest szansa, że ktoś się zgodzi?
      Pewnie trochę chaotycznie to wszystko wygląda, ale jestem ciekawa Twojej opinii na ten temat. Poproszę tylko o całkowitą szczerość 😉 Czy w ogóle jest sens, a jeśli tak, to jak się do tego zabrać?

      Pozdrawiam serdecznie 😉
      M.

      #2456
      marko
      Użytkownik

        CZeść z tego co piszesz to widzę że masz już trochę umiejętności i wiedzy które przydadzą się w zawodzie managera restauracji. Jeśli mam coś doradzić to nie spotkałem się jeszcze z ofertą praktyk na tym stanowisku. Tak samo jak nie ma praktyk na stanowisko kierownik i prezes firmy 🙂 Ale próbuj może ktoś się zgodzi Cie podszkolić!

        #2535
        Anonymous

          No przecież szkolenia są z tego zakresu…

        Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
        • You must be logged in to reply to this topic.
        Call Now Button