ZADZWOŃ
57 607-31-77
Jeśli planujesz zamówić projekt technologiczny w Katowicach lub wykonać samemu projekt technologiczny lokalu gastronomicznego, musisz wiedzieć o najważniejszych kwestiach z nim związanych.
Otóż każdy projekt technologiczny lokalu powinien być zgodny z zasadami HACCP, zwłaszcza z Rozporządzeniem WE 852/2004 a także z polskimi przepisami sanitarnymi i BHP. Ponadto aby mieć pewność co do jakości wykonania, projekty technologiczne muszą być uzgadniane z rzeczoznawcą oraz zaopiniowane w Sanepidzie.
Warto, abyś specjalistę który wykona dla Ciebie projekt technologiczny lokalu w Katowicach lub innym mieście województwa śląskiego zaprosił na oględziny. Projektant może oczywiście zrobić projekt zdalnie – posiłkując się projektem architektonicznym.
Specjaliści wykonujący projekty technologiczne są do Twojej dyspozycji na terenie miast: Katowice, Sosnowiec, Częstochowa, Gliwice, Bielsko-Biała, Zabrze, Rybnik, Ruda Śląska, Bytom, Jastrzębie Zdrój, Żory, Wodzisław Śląski a także w mniejszych miejscowościach województwa śląskiego.
Sprawy jakie musisz rozwiązać podczas wykonywania projektu technologicznego restauracji, kawiarni, pubu lub innego lokalu gastronomicznego:
- umiejscowienie urządzeń gastronomicznych – a więc pamiętaj, najpierw projekt technologiczny a dopiero potem zakup wyposażenia do lokalu,
- oferta kulinarna lokalu – to, co zamierzasz oferować ma ogromny wpływ na sporządzenie dokumentacji HACCP lub GMP/GHP w Katowicach a co za tym idzie na wykonanie projektu technologicznego,
- zatrudnienie personelu – liczba osób na kuchni w przeliczeniu na 1m2 musi być zgodna z przepisami, a więc wpływa na wygląd projektu.
Kwestie techniczne brane pod uwagę przy sporządzaniu projektu technologicznego:
- instalacja elektryczna,
- wodno-kanalizacyjna,
- wentylacja mechaniczna i klimatyzacja,
- chłodnia i mroźnia,
- gaz,
- centralne ogrzewanie,
- pomiary pomieszczeń.
Projekt technologiczny Katowice – CENA
Pamiętaj, że cena za projekt technologiczny jest uzależniony od rodzaju działalności i jej skomplikowania, metrów kwadratowych lokalu jak a co za tym idzie od pracogodzin. Widełki wynoszą od niecałych 1500 złotych w małej gastronomii do nawet 5000 złotych w dużych restauracjach.
Projekty technologiczne lokalu – FAQ
Kto może wykonać projekt technologiczny?
Projekty technologiczne w miastach Katowice, Sosnowiec, Tychy i Gliwice wykonują fachowcy Managero. Możesz również wykonać projekt kuchni samodzielnie, lecz nie zawsze Sanepid się zgodzi. Sanepid może nie wyrazić zgody na własne rysunki i zażądać fachowego projektu wraz z podpisem rzeczoznawcy.
Projekt technologiczny - co to jest?
Projekt technologiczny jest dokumentem, który bardzo często jest nieodzowny do otworzenia lokalu gastronomicznego. Projekty technologiczne przedstawiają układ funkcjonalny i ciągi technologiczne. Projekt pomaga w organizacji pracy na kuchni i sali. Po projektem podpisuje się rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych.
Z czego składa się projekt technologiczny?
Projekty technologiczne składają się z dwóch części. Pierwsza część to opis technologii, druga - rysunek. Układ pomieszczeń musi być zaprojektowany zgodnie z przepisami technicznymi, sanitarno-higienicznymi i bezpieczeństwa żywności.
Czy projekt technologiczny można wykonać online?
Jeśli otwierasz restaurację w Katowicach, Sosnowcu, Gliwicach, Tychach lub innym mieście woj. śląskiego, możesz zlecić wykonanie projektu technologicznego specjaliście z innej części Polski. Aby to uczynić, należy przygotować rzut lokalu (np. zdjęcie) wraz z podanymi wymiarami i oznaczeniem gniazdek, wentylacji i innych mediów. Dane musisz przesłać do projektanta, który na tej podstawie wykona projekt technologiczny.
Projekty technologiczne Katowice – kontakt
Zadzwoń: 57 607-31-77 lub wypełnij poniższy formularz jeśli potrzebujesz wykonać projekt technologiczny w Katowicach lub w innym mieście woj. śląskiego.