Wyposażenie kebaba – sprzęty, urządzenia i meble do kebaba, niezbędne do otwarcia i funkcjonowania lokalu z turecką, szybką kuchnią.
Mówiąc kebab myślisz najpewniej o małej budce przy drodze, w której można szybko i smacznie zjeść turecki fast-food. Tymczasem oprócz tego typu lokalu możliwe jest również otwarcie restauracji tureckiej, w której głównym daniem będzie oczywiście kebab. Różnica polega na wielkości lokalu, formie podania i (być może) jakości produktu. Nie mniej sprzęty niezbędne do funkcjonowania kebaba są w obu przypadkach praktycznie jednakowe.
Restauracje serwujące kebab cieszą się coraz większą popularnością i są chętnie odwiedzane przez klientów. Danie to bardzo mocno przypadło do gustu wielu osobom i jest uważane za niezwykle smaczne. Otwierając taki lokal należy jednak zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni. Prawidłowa obróbka mięsa i przechowywanie pozostałych składników jest bardzo ważne. Prezentujemy jakie urządzenia są potrzebne w kuchni do uruchomienia kebaba. Dzięki przedstawionym przez nas informacjom będziesz świetnie przygotowany do przyrządzenia bardzo smacznego kebaba, który przyciągnie wielu klientów.
Grill do kebaba
Podstawowym urządzeniem jest oczywiście specjalny grill do kebaba. To właśnie na nim umieszczone jest mięso, które następnie obraca się i równo przypieka ze wszystkich stron. W kebabie niezbędny będzie zakup dwóch opiekaczy. Sprawdzą się one przy różnych gatunkach mięsa. Na rynku dostępne są opiekacze w formie gazowej oraz elektrycznej. Wybór odpowiedniego zależy od mediów dostępnych w konkretnym lokalu oraz własnych preferencji.
Najlepiej kupić dwa, by móc zarazem grillować mięso baranie i wołowo-indycze lub inne wedle uznania. Grill do kebaba może być elektryczny lub gazowy. Opinie na temat tego jaki wybrać są podzielone pomiędzy osoby, które mówią że grill gazowy piecze nierówno i osoby które twierdzą, że grill elektryczny wysusza mięso. Prawda leży oczywiście po środku.
Wybierz i sprawdź:
Grill gazowy |
Grill elektryczny |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Nóż do kebaba
Nóż do kebaba może być elektryczny lub ręczny. Ręczny jest oczywiście tańszy, choć wymaga większej wprawy i siły. Częstotliwość używania noża w lokalu, w którym prym wiedzie kebab jest spora. W słabych nożach szybko psują się łożyska, zaś naprawa jest przeważnie nieopłacalna. Zawsze warto mieć w lokalu dwa noże (jeden na zapas).
Przypieczone na opiekaczu mięso należy oczywiście odkroić. W tym celu można skorzystać z tradycyjnej metody i wykorzystać do tego celu ostre noże. Wygodniejsze będzie jednak skorzystanie z elektrycznych noży. Są one łatwiejsze w obsłudze i pozwalają na bardziej precyzyjne odkrojenie mięsa. Warto zatem zainwestować w takie urządzenia.
Wybierz i sprawdź:
Noże elektryczne |
Noże mechaniczne |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Grill kontaktowy (opiekacz do bułek)
Grill kontaktowy przyda się do podgrzewania bułek jak i mięsa – w wypadku, gdy lokal oferuje również hamburgery. Wyróżniamy grille kontaktowe pojedyncze i podwójne. W zależności od ilości zamówień, ale bezpieczniej jest kupić podwójny.
Kebab powinien móc serwować różne rodzaje bułek. Do przyrządzania kebabów typu durum niezbędny jest natomiast grill kontaktowy. Umożliwi on wygodne przypieczenie pity, a następnie podgrzanie całej bułki. W restauracji z kebabem warto zatem posiadać przynajmniej jedno takie urządzenie. Grill daje również możliwość wprowadzenia do oferty innych potraw, które także będą mogły przypaść do gustu klientom i pozwolą na poszerzenie oferty restauracji.
Wybierz i sprawdź:
Grill kontaktowy pojedynczy |
Grill kontaktowy podwójny |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Frytownica
Kolejne urządzenie, które jest niezbędne to frytownica gastronomiczna. Jak jest kebab, to muszą być i frytki. To właśnie w niej możliwe jest przygotowanie frytek, które następnie można sprzedawać oddzielnie lub połączyć z mięsem i pitą. Frytownica gastronomiczna jest sporych rozmiarów i dzięki temu pozwala na przyrządzenie dużej ilości frytek w krótkim czasie. Usprawni tym samym cały proces przygotowywania zamówień.
Frytownice dzielą się na elektryczne i gazowe, a każda z nich na jedno- lub dwukomorową. Te z kolei mogą się jeszcze różnić pod względem litrażu.
Wybierz i sprawdź:
Frytownice gazowe |
Frytownice elektryczne |
Zapytaj o wycenę i poradę | Zapytaj o wycenę i poradę |
Lada chłodnicza (stół sałatkowy)
Do przechowywania sałatek i sosów służy lada chłodnicza, zwana także ladą sałatkową. Lada charakteryzuje się widocznością produktów, co jest dobrze odbierane przez gości lokalu. Lady sałatkowe występują w różnych wariantach długości, głębokości i komór.
Nie można zapominać również o sałatkach, które są nieodłącznym elementem kebaba. Specjalnie z myślą o restauracjach o tym profilu powstały stoły chłodnicze, które pozwalają na przechowywanie warzyw. Są one wyposażone w specjalne miejsca na poszczególne składniki, a system chłodzenia sprawi, że warzywa przez długi czas zachowają swoją świeżość.
Wybierz i sprawdź:
Lady chłodnicze (sałatkowe) |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Witryna chłodnicza
Witryna chłodnicza służy do ekspozycji i przechowywania napojów. Zdarza się, że firmy dystrybucyjne lub sami producenci wyposażają lokal w szafę chłodniczą. Jednak razem z tym idzie “wyłączność” – nie możesz w takiej szafie trzymać napojów innych producentów. Jeśli cenisz niezależność, to rozważ zakup własnej witryny. Witryny różnią się pojemnością, szerokością i wysokością.
W kebabie przydatne będą również witryny chłodnicze. Można w nich poukładać warzywa oraz sosy, które następnie znajdą się w kebabie. Witryny występują w różnych wersjach, aby każdy punkt mógł dopasować witrynę, która będzie w pełni odpowiadała potrzebom.
Wybierz i sprawdź:
Witryny chłodnicze |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Szafa mroźnicza
Warto mieć w lokalu wyłącznie świeże produkty. Nie mniej w większości przypadków konieczne jest zamrożenie, aby kupione hurtowo produkty zachowały swoją świeżość. Zamrażarka powinna być pojemna i energooszczędna, to dwie najważniejsze cechy.
W kuchni kebab przydatna będzie także szafa mroźnicza. Dzięki niej można przechowywać mięso na kebab w bardzo niskiej temperaturze. Szafy dedykowane do restauracji są sporych rozmiarów i pozwolą na bezproblemowe schowanie w nich mięsa, a zatem sprawdzą się świetnie.
Wybierz i sprawdź:
Zamrażarki skrzyniowe |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Kuchenka mikrofalowa
Przydaje się na “czarną godzinę”. Najnowsze kuchenki mikrofalowe posiadają grill oraz konwekcję, a więc są to już urządzenia w pełni profesjonalne. Wybierz i sprawdź:
Kuchenki mikrofalowe |
Zapytaj o wycenę i poradę |
Mimo, że kuchnia kebab jest najczęściej niewielkich rozmiarów to nie może w niej zabraknąć odpowiednich mebli. Szafki czy blat to absolutne minimum, aby można było komfortowo przygotowywać dania. W kuchni najlepiej sprawdzą się oczywiście meble ze stali nierdzewnej. Są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Raz kupione meble posłużą tym samym przez bardzo długi czas.
Zakup przedstawionych powyżej urządzeń pozwoli na stworzenie bardzo funkcjonalnej kuchni, która pozwoli na przygotowanie kebaba. Warto zainwestować w każde z tych urządzeń, aby natychmiast stworzyć kompletną przestrzeń do przygotowywania posiłków dla klientów. Wybierając poszczególne urządzenia należy również pamiętać o tym, aby w miarę możliwości inwestować w dobrej jakości sprzęty, które charakteryzują się wysoką trwałością i które będą w stanie służyć przez długi czas.