Organy kontroli Urzędu Skarbowego kwestionują stosowane w gastronomii sposoby opodatkowania zestawów i oddzielnej płatności za serwis i napój.
Stawki podatku VAT na produkty gastronomiczne są różne. Np. napoje (kawa, herbata, woda mineralna) są objęte najwyższą stawką podatku VAT. Przedsiębiorcy działający w gastronomii stosują więc sposoby na ich niepłacenie. Najprostszym jest sprzedawanie napojów w zestawach z produktami mającymi niższą stawkę VAT. W takich zestawach napoje są tańsze.
Taką praktykę zakwestionował dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi: restaurator ma wprawdzie prawo swobodnego kształtowania cen, ale nie wtedy, gdy prowadzi to do nadużyć podatkowych.
Według urzędników, fakt podania przez kelnera (usługa serwisu – 23% VAT) kawy, herbaty lub piwa (produkty objęte 8% VAT) oznacza, że całe świadczenie musi zostać objęte stawką 23%. Z kolei jeśli kelner zaserwuje jedzenie, podatek może być niższy.
Różne stawki podatku prowadzą do sytuacji, w których sprawy musi rozstrzygać Sąd. Tak było w sprawie kakao instant, które ostatecznie Sąd zgodził się objąć niższą stawką, ponieważ przypomina kawę zbożową. Niestety nie zgodził się na objęcie 5% stawką VAT napojów na bazie soków, które uznał za nietożsame z sokami.
Zostaw komentarz